Firma obviněného podnikatele Horáčka získala na státních zakázkách přes půl miliardy

Nemocnice Na Bulovce

Nemocnice Na Bulovce Zdroj: profimedia.cz

Firma První chráněná dílna, kterou vlastní podnikatel Tomáš Horáček, obviněný v souvislosti s údajnými manipulacemi zakázek v některých pražských nemocnicích, získala za poslední dva roky na státních zakázkách 650 milionů korun. Uvedl to server iROZHLAS.cz. Od Nemocnice na Bulovce firma podle serveru od roku 2016 získala 25 zakázek v hodnotě 54 milionů korun.

Pro Bulovku firma dodávala například lékařské přístroje, zajišťovala také ochranu majetku a osob, dodávala i sanitní vozidla. Milionové kontrakty od nemocnice získaly podle serveru i další firmy napojené na Horáčka.

Podle iROZHLAS.cz dodává první chráněná dílna zboží a služby i dalším zdravotnickým zařízením, například Fakultní nemocnici v Plzni, nemocnici v Olomouci, Fakultní nemocnici Brno nebo Slezské nemocnici v Opavě. "Celkem lze od července 2016, odkdy musí státní instituce kontrakty zveřejňovat, dohledat přes 500 smluv za více než 650 milionů korun," uvedl server.

Napojení Horáčka na Nemocnici na Bulovce dlouhodobě kritizuje protikorupční organizace Transparency International (TI). V minulosti podle webu upozorňovala na netransparentnost tendrů a obcházení zákona o veřejných zakázkách. Podle analytika TI Milana Eibla se dílna neomezovala jen na tradiční dodávky, kdy je možné zapojit zdravotně postižené osoby, ale hlásila se do všech odvětví. Většinu zakázek pak prý dílna řešila formu subdodávek, zboží a služby dodávaly jiné společnosti.

První chráněná dílna bere od státu dotace na zaměstnávání lidí s postižením. Eibl serveru řekl, že podle staré legislativy měly všechny chráněné dílny u podlimitních zakázek při hodnocení nabídek patnáctiprocentní zvýhodnění. "Tím se z chráněné dílny stal jen chodící štempl, který zprostředkovával plnění pro standardní firmy," řekl analytik.

V souvislosti se manipulací s některými zakázkami čelí kromě Horáčka obvinění dalších osm lidí, mezi nimi je podle médií například šéf Nemocnice na Bulovce František Novák, bývalá ředitelka nemocnice Andrea Vrbovská nebo ředitel Nemocnice Na Františku Robert Zelenák. Na Horáčka a Vrbovskou uvalil soud vazbu, zbylí obvinění jsou stíháni na svobodě.