Firmy letos propustí desítky tisíc lidí

Nezaměstnanost

Nezaměstnanost Zdroj: E15

Další špatný rok se očekává na pracovním trhu. Průmyslové firmy předpokládají v letošním roce snížení počtu pracovníků táměř o procento, což má představovat několik desítek tisíc osob.

Špatnou prognózu pro zaměstnance zveřejnil Svaz průmyslu a dopravy společně s Českou národní bankou. Proupoštění bude pokračovat i v letošním roce.

Firmy počítají s tím, že nebudou snižovat počty pracovníků až v roce 2014. Nebudou je však ani nabírat. Míra nezaměstnanosti se v březnu snížila na osm procent z únorových 8,1 procenta. Svaz ale nepovažuje březnové výsledky za obrat k lepšímu a začátek trendu snižování počtu lidí bez práce.

NezaměstnanostNezaměstnanost|MPSV, CSU

Podle renomovaných institucí, jako je například ČNB, by míra nezaměstnanosti měla kulminovat koncem letošního roku. Teprve příští rok by se měla situace na trhu práce zlepšovat v závislosti na postupném oživování průmyslu a celé ekonomiky.

Jednou z cest snižování nezaměstnanosti je podle svazu vyřešení disproporce mezi požadavky firem a absolventy škol, kteří přicházejí na trh práce. Svaz dlouhodobě prosazuje podporu technického vzdělávání, v roce 2007 podle některých odhadů chybělo firmám až 100 tisíc těchto pracovníků.

„Podstatnou roli v podpoře technického vzdělávání může sehrát novela zákona o daních z příjmů, která by umožnila odečet daní u firem, podporujících výuku technických oborů,“ uvedl prezident svazu Jaroslav Hanák. Tento návrh je formou poslanecké iniciativy nyní v legislativním procesu.

Krátkodobě může růst nezaměstnanosti mírně přibrzdit projekt Vzdělávejte se pro stabilitu (český kurzarbeit), u něhož však zaměstnavatelé vyjednávají zmírnění kritérií pro čerpání prostředků. Za přínosnou považuje svaz i finanční podporu zaměstnávání mladých lidí, a to až do 24 tisíc korun, což navrhlo ministerstvo práce a sociálních věcí.