Firmy nabízejí v projektu Odborná praxe pro mladé téměř 6,5 tisíce míst

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, Mlada fronta E15

Projekt Odborná praxe pro mladé do 30 let se potkal s aktuální poptávkou z obou stran. Už celkem 4530 zaměstnavatelů v celé ČR projevilo ke konci února 2014 zájem o vstup do projektu Odborná praxe pro mladé do 30 let. V jeho rámci nabídli absolventům a mladým lidem do 30 let 6406 pracovních míst. Stejný ohlas eviduje Úřad práce ČR (ÚP ČR) i na straně mladých lidí – do programu se jich nahlásilo už 5264.

Pracovní smlouvu prozatím podepsalo 2249 absolventů a mladých lidí. Vzhledem k tomu, že jednání o nových dohodách běží, aktuální čísla se rychle mění.

Celkem čtrnáct regionálních individuálních projektů s názvem „Odborné praxe pro mladé do 30 let v kraji“ za zhruba 1,167 miliardy korun realizuje Úřad práce ČR prostřednictvím svých krajských poboček.

To vše v rámci operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost , ze kterého jde na úhradu projektů 85 procent, zbylých 15 procent pak ze státního rozpočtu.

Programy se rozběhly 1. července 2013 a skončí 31. srpna 2015. Cílovou skupinou jsou uchazeči o zaměstnání do 30 let věku bez ohledu na dosažené vzdělání.

„Podstatou je umožnit mladým lidem získání tolik potřebné praxe a tím pádem zvýšit jejich šance při hledání zaměstnání. V opačném případě se totiž dostávají do začarovaného kruhu a výsledkem je pak jejich dlouhodobá evidence na úřadu práce ,“ vysvětluje generální ředitelka ÚP ČR Marie Bílková.