Fischer: Voliči podpořili stranické kandidáty

Jan Fischer

Jan Fischer Zdroj: Michael Tomes

Jan Fischer
Jan Fischer
Čekání na Jana Fischera
Sledování sčítání hlasů
Jan Fischer
7
Fotogalerie
První kolo přímé prezidentské volby skončilo fiaskem pro původně favorizovaného kandidáta na prezidenta a bývalého premiéra Jana Fischera. Fischer skončil třetí a svou prohru těžce nesl. Po vyhlášení výsledků pronesl strohé prohlášení a místnost s novináři rychle opustil.

Porážku uznal a uvedl, že voliči se rozhodli podpořit stranické kandidáty. „Jsem dál přesvědčen, že Česká republika potřebuje změnu a že se zde dá dělat slušná politika,“ konstatoval. Dodal, že je rád, že voliče dokázal oslovit jeho program a také dalších nestranických kandidátů. Koho podpoří v druhém kole neuvedl.

Neopomněl poděkovat své rodině. „Stáli za mnou, tak jak je v naší rodině roky zvykem,“ sdělil a do poděkování zahrnul také tým a dobrovolníky, kteří pro něj sbírali hlasy „od západu na východ“.

Bývalý premiér přijel sledovat sčítání hlasů do jedné z pražských restaurací za doprovodu manželky Dany a svého syna krátce po druhé hodině. „Manželka je člověk, který znervózní mnohem později než já,“ pousmál se Fischer a ocitoval hraběte Monte Christa: „Nezbývá, než jen čekat a doufat.“ Sdělil, že věří v dobrý výsledek. „Nervózní nejsem, nepřijel jsem skládat zkoušku,“ uvedl. Během odpoledne však jeho optimismus pohasínal.

„Nálada je přiměřená,“ okomentoval Fischerův syn otcův propad na třetí místo. Fischera přijela podpořit také Vendula Svobodová či bývalý šéf Úřadu vlády Jan Novák.

Průběžné výsledky sledoval Fischer se svým týmem a rodinou oddělený v horním patře restaurace, novináři museli zůstat v přízemí. Dolů scházel pouze ve chvíli, kdy podával krátká vyjádření. Během odpoledne se navíc vyjádření stávala více a více úsečná.

Na otázku, jak odhaduje, že dnes prezidentská volba procentuálně dopadne, konstatoval, že je statistik a ne prognostik. „Prognózovat nebudu, prognostik je někdo jiný,“ neodpustil si narážku na jednoho z protivníků Miloše Zemana. A koho by si v případě svého úspěchu a pořádání druhého kola vybral za soka? „Pokud by platily dosavadní průzkumy, bude to Miloš Zeman, vybírat si nebudu,“ poznamenal Jan Fischer.

Skomírající Fischerovu náladu po vyhlášení výsledků prezidentské volby potěšil snad jen potlesk týmu a rodiny, který následoval po jeho závěrečném proslovu.

: