Fondy EU budou možná poskytovat kapitál začínajícím firmám

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Tomas Kubelka

V oblasti evropských fondů se v Česku chystá zásadní novinka. Podnikatelé budou možná moci získávat pro rozjezd firem využívajících inovace a výsledky výzkumu peníze z fondů EU také prostřednictvím rizikového kapitálu, tedy peněz kombinujících veřejné a soukromé zdroje. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) chce nyní zjistit, jaký by byl o takovou formu podpory zájem. Vyplývá to z informací zveřejněných ministerstvem.

„Předpokládá se, že rizikový kapitál bude poskytován podnikům prostřednictvím takzvaného Seed fondu, který bude součástí Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI),“ uvedlo MMR. Pojem „seed“ označuje kapitál investovaný v zárodečné fázi životního cyklu firmy.

Návratnost investovaných peněz podle úřadu zajistí takzvaný exit, tedy prodej majetkového podílu ve firmě jiným investorům. V oblasti strukturálních fondů se v Česku dosud tento způsob financování nepoužívá.

Prostřednictvím vypsané veřejné zakázky hledá MMR dodavatele studie, která by zjistila, jak je v této oblasti takzvaná absorpční kapacita tuzemských inovačních podnikatelů velká. Předpokládaná hodnota zakázky je bez daně z přidané hodnoty milion korun.

„Součástí analýzy bude také identifikace potenciálních investorů rizikového kapitálu, kteří by měli svými soukromými zdroji participovat na investicích realizovaných Seed fondem v OPPI,“ stojí v zadávací dokumentaci ke studii. Jde například o banky nebo fondy rizikového kapitálu.