Gazdík: Praha má dostat to, co si zaslouží

Petr Gazdík, TOP 09

Petr Gazdík, TOP 09 Zdroj: mediafax

"V Praze musí skončit neprůhledné financování projektů typu tunel Blanka, Opencard nebo kauza Key Investments," prohlásil předseda Poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík v pořadu Partie na TV Prima. Prostředkem, který by k tomu měl pomoci je nový návrh rozpočtového určení daní pro města a obce.

V současné době dostávají čtyři největší města v republice 4,5 krát větší příspěvek z rozpočtového určení daní než malé obce, podle nového návrhu ministerstva financí by to měl být maximálně trojnásobek.

„Pan premiér mi podal ruku na to, že to tak bude. Věřím, že podání ruky pořád platí,“ uvedl Gazdík. „Naším cílem je nastavit systém tak, aby obce dostávaly prostředky podle toho jaké funkce vykonávají,“ dodal.

Například Praha podle Gazdíka evidentně prošustrovala minimálně osm miliard korun kvůli tunelu Blanka. „Nedovedu si také představit menší město, které má na to aby dokázalo posílat peníze do nějakých Key Investmentů a podobně,“ obhajuje Gazdík nutnost úpravy systému narážkou na jednu z kauz z hlavního města. Praha má podle něj dostat to, co si zaslouží, velmi neefektivní je podle něj například chod pražského magistrátu. Změna rozpočtového určení daní by tak prý měla mít i výchovný efekt.

Podle Gazdíkova oponenta v diskusi, předsedy poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika, malé obce daleko více cítí, že k nim tato vláda zdaleka není přátelská. „Velká města sice plní také funkce pro ostatní obyvatelstvo republiky, ale z druhé strany i venkov plní fukce pro Pražáky a další obyvatele velkých měst,“ uvedl Kováčik.

Gazdík upozornil, že na dokrytí výkonu státní správy v obcích chybí zhruba čtyři miliardy korun. „Jsou obce, které dostávají na výkon státní správy 30-40 procent a jiné až 120 procent,“ uvedl předseda Poslaneckého klubu TOP 09 s tím, že vláda chce plně pokrýt výkon státní správy ve všech obcích.

Sedmi miliardami by v novém systému mělo pomoci zrušení národních dotačních titulů a významnou změnou bude od příštího roku také převod části agendy státní správy na úřady práce.

Od této změny, která bude spojená s celkovou změnou sociálního systému, si Gazdík slibuje větší efektivitu například ve vyplácení sociálních dávek. Úřady práce podle něj mají a budou největší přehled o tom, kdo jaké dávky dostává.

Kováčik vidí problém v chystané změně zákoníku práce, která klade větší důraz na využívání veřejně prospěšných prácí. „Chci vidět jak se na malém městě budou pro 30-40 nezaměstnaných vytvářet veřejně prospěšná místa. Té práce zas tolik není,“ varoval Kováčik.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.