Hašek: Finance dluží krajům a MMR miliardy na staré projekty

poslanec Michal Hašek

poslanec Michal Hašek Zdroj: CC BY-SA 3.0: David Sedlecky; WikimediaCommons

Ministerstvo financí dluží ministerstvu pro místní rozvoj a krajům zhruba 5,5 miliardy korun na projekty ze starého plánovacího období, uvedl šéf Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek. Hejtmani to na středečním jednání s vládou chtějí řešit s ministrem financí Andrejem Babišem.

Hašek připomněl, že do konce roku se čerpají evropské peníze ještě ze starého období. Část prostředků ale podle něj kraje postrádají, protože je Babišův úřad podle Haška zatím neposlal ministerstvu pro místní rozvoj, a tudíž nejsou k dispozici regionům na financování již schválených projektů.

„Budeme chtít vysvětlení od Andreje Babiše, jak je možné, že jako ministr financí poslal krajům a ministerstvu pro místní rozvoj zhruba o 5,5 miliardy méně, než kolik má být vyplaceno ze schválených uzavřených smluv a běžících projektů,“ uvedl Hašek.

Podle něj je to velmi nepříjemná věc. „Nepříjemná především pro žadatele, kteří mají podepsané smlouvy,“ podotkl. Věří, že společně s ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou dosáhne toho, že Babišův úřad chybějící prostředky uvolní.

Česko letos rekordně čerpá eurodotace