Hašek představil „krajský NERV“. V jeho čele bude Švejnar

Předseda nově vzniklé Ekonomické rady Asociace krajů Jan Švejnar

Předseda nově vzniklé Ekonomické rady Asociace krajů Jan Švejnar Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Předseda Asociace krajů Michal Hašek dnes oznámil vznik Ekonomické rady Asociace krajů, která má být poradním orgánem jak na krajské tak národní úrovni. „Není to žádný trucpodnik vůči Národní ekonomické radě vlády (NERV),“ ujišťoval Hašek. Předsedou nově vzniklého orgánu bude ekonom Jan Švejnar, členy rady jsou i někteří členové NERVu.

„Máme do budoucna zájem, aby Ekonomická rada Asociace krajů s NERVem spolupracovala,“ řekl Hašek. Nutnost vytvoření nové rady odůvodňuje obavami z dopadů hospodářské krize na krajské rozpočty v příštím roce.

Úkolem rady bude přicházet s řešeními jak na krajské tak národní úrovni a simulovat dopady navrhovaných opatření do rozpočtů.

Kromě Jana Švejnara se v krajské radě objeví řada známých tváří z ekonomické sféry. Místopředsedou bude stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek, mezi členy budou například také hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík, bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer, člen NERVu Miroslav Zámečník nebo primátor Ostravy Petr Kajnar. Celkem má nová rada 14 členů.