Havel by se dožil 80 let, na bývalého prezidenta vzpomíná celý svět

Václav Havel

Václav Havel Zdroj: Profimedia

Václav Havel
mládí. Po ukončení základní školní docházky v roce 1951 nastoupil do učebního oboru  chemický laborant a střední všeobecně vzdělávací školu pro pracující studoval  večerně. Maturitu složil roku 1954.
Pražské jaro. Od počátku roku 1968 byl jednou z důležitých postav liberálního, nekomunistického křídla podporovatelů reforem. Na snímku z Václavského náměstí je se spisovatelem Janem Benešem (uprostřed) a právníkem Jaroslavem Taušem.
charta 77. Spolu s Janem Patočkou a Jiřím Hájkem byl jedním z prvních mluvčích Charty 77 zaměřené na dodržování lidských práv. Na snímku je třetí zleva ve společnosti signatářů dokumentu v noci 28. května 1977 před svým zatčením.
Václav Havel
36
Fotogalerie

Je symbolem boje za svobodu, obnovu demokracie a vůbec počátků éry, kterou právě žijeme. Již několik dní to dokládají vršící se vzpomínky na něj z domova i ze zahraničí. Václav Havel, bývalý český prezident a dramatik, by se dnes dožil osmdesáti let. 

Mezi nejcennější výroky, jež byly na jeho adresu v posledních dnech vysloveny, nejspíš patří slova slovenské hlavy státu Andreje Kisky. Podle něj měli Češi a Slováci štěstí, že byl Václav Havel jejich prezidentem.

„Čechům, Slovákům, státům Visegrádu a koneckonců i světu dnes chybí osobnost, která stejně jako on dokáže pojmenovat jevy a věci, jež se dějí, a přitom neustoupit ani centimetr ze základních lidských hodnot, kterých se musíme držet,“ upřesnil Kiska.

Dnešní vzpomínkové akce

PRAHA – na Václavské náměstí je na 19. hodinu svoláno lidové shromáždění, při němž kromě hudby zaznějí i stále aktuální věty z Havlových projevů a názory známých lidí na to, proč jeho osobnost chybí. Ve stejnou dobu začne v Rudolfinu slavnostní koncert, při němž pod taktovkou dirigenta Semjona Byčkova zazní Symfonie č. 9 Antonína Dvořáka.
BRNO – Divadlo Husa na provázku si památku někdejšího prezidenta připomíná festivalem Málo bylo Havla! Zahájilo jej už včera hrou Zítra to spustíme a do 10. října se tu budou hrát další Havlovy hry, pořádat happeningy, debatovat a vystavovat. Budou se promítat i filmy, které se Havla dotýkaly.
OSTRAVA – Před heřmanickou věznicí, kam musel za své protikomunistické postoje Havel 7. ledna 1980 nastoupit výkon trestu, bude dnes v 17 hodin slavnostně odhalena Lavička Ferdinanda Vaňka. Úryvky z Dopisů Olze, jejichž část Havel napsal právě v heřmanické věznici, budou číst básník Petr Hruška a jeho bratr, literární vědec Pavel Hruška. Za ochotu a pomoc při výrobě lavičky pořadatelé děkují heřmanickým vězňům a zaměstnancům věznice. Po akci se účastníci přesunou do Absintového klubu LES, kde bude oslava pokračovat speciální literární Pasekou.
PLZEŇ – U Lavičky Václava Havla v Šafaříkových sadech už včera začalo čtyřiadvacetihodinové čtení veřejnosti z díla Václava Havla. Bývalého disidenta připomene i další akce, jíž je odhalení pamětní desky na zdi věznice na Borech. Tam byl 30. července 1981 ze zdravotních důvodů převezen z ostravských Heřmanic a vězněn do 28. ledna 1983.
ZLÍN – U Památníku obětem totality na náměstí Míru mohou zájemci celý den pokládat květiny. V rámci Havlovského dne se v městském divadle uskuteční premiéra hry Vernisáž. Havel měl ke Zlínu osobní vztah díky dědečkovi, významnému diplomatovi Hugo Vavrečkovi, který pracoval také pro firmu Baťa.