Havlíček se s Babišem domluvil na řešení situace OKD, koupí ho Prisko

Jiří Havlíček

Jiří Havlíček Zdroj: ČTK

Jiří Havlíček
Jiří Havlíček
Jiří Havlíček
Jiří Havlíček, nový ministr průmyslu a obchodu
Andrej Babiš, sněm ANO
9
Fotogalerie

Ministerstva financí a průmyslu se dohodla na společném návrhu na řešení situace černouhelné firmy OKD, která je v úpadku. Společný kompromisní návrh předloží ve středu vládě. Za stát by měla podat nabídku na koupi společnost Prisko. Státní podnik Diamo se má na procesu převzetí také podílet.

V případě, že tzv. Nové OKD, které by mělo vzniknout, bude utlumovat jednotlivé šachty, a nebude mít dostatek zdrojů, tak je převezme Diamo a bude útlum provádět tento státní podnik, řekl nový ministr.

"Za stát by měla podat nabídku společnost Prisko, nicméně pro nás bylo důležité, aby byla i v tom materiálu a konečném řešení jednoznačná role státního podniku Diamo, který má největší zkušenosti s útlumem hornictví v České republice," uvedl Havlíček. Ministr financí Andrej Babiš prosazoval, aby nabídku na koupi podalo Prisko.

Babiš dohodu označil za kompromis. "Prisko to bude nadále řídit s tím, že zástupci MPO budou na to nějakým způsobem dohlížet s tím, že můžou i navrhovat některé pozice v managementu," řekl novinářům ve Sněmovně.

Návrh, aby černouhelnou firmu OKD, která je v úpadku, koupil stát, bude kabinet posuzovat ve středu. Havlíček pevně věří, že vláda společný návrh schválí, aby mohla být podána nabídka ze strany státu v rámci insolvenčního řízení. Babiš míní, že Diamo by mohlo pro OKD externě vykonávat některé práce, pokud nabídne dobrou cenu. "Některé sanace může OKD udělat samo bez externí pomoci," řekl.

V únoru ministři odmítli plán ministerstva průmyslu, aby OKD koupil za korunu státní podnik Diamo. Aktuální návrh měl předložit ministr financí Andrej Babiš (ANO). Navrhoval v něm, aby těžební společnost koupil za 80 milionů korun státní podnik Prisko. V Prisku akcionářská práva vykonává ministerstvo financí (MF), v Diamu ministerstvo průmyslu.

Babiš v minulých dnech několikrát uvedl, že Prisko chce nabídku předložit kvůli tomu, že soukromí investoři neučinili OKD takovou nabídku, která by umožňovala předpokládat schválení reorganizačního plánu a úspěšnou reorganizaci firmy.

Havlíček ještě minulý týden Babišův plán nepodpořil. Uvedl, že lepší volbou je koupě OKD Diamem, které má dlouholeté zkušenosti s útlumem hornictví v České republice. Spory mezi ministerstvy znepokojily odboráře firmy. Ve čtvrtek uvedli, že by mohly vést až k bankrotu OKD. Stát již loni prostřednictvím Priska půjčil OKD 700 milionů korun, firma zatím nevyčerpala více než 150 milionů korun.

Takhle pracovníci MPO vyhlíželi příchod nového ministra:

 

Video placeholde
Ministerstvo průmyslu a obchodu čeká na nového ministra Jiřího Havlíčka • Jan Stuchlík

Pokud se OKD nepodaří investora sehnat, hrozí mu konkurz. Ministerstvo financí v dokumentu uvádí, že znalecký posudek zpracovaný firmou A-Consult plus vyčíslil náklady spojené s okamžitým ukončením provozu OKD a likvidací firmy, která by v tom případě nastala, na 8,5 miliardy korun.

Případné převzetí OKD Priskem má podle materiálu umožnit pokračování provozu OKD tak, aby byl útlum dolů plně hrazen výnosy z provozu. Odkazuje přitom na analýzu firmy CIC Partners, podle které budou v případě postupného a řízeného útlumu činit náklady "pouze" pět miliard korun, navíc rozložených v čase asi deseti let. Tedy o 3,5 miliardy korun méně než v případě konkurzu.