OKD vlastní miliardovou pohledávku za Bakalou

OKD

OKD Zdroj: CTK

Důl Paskov, ilustrační foto
Důl Paskov
Důl Paskov
OKD
Orientační náklady na likvidaci těžebních lokalit OKD (v milionech Kč)
7
Fotogalerie

Po bývalých vlastnících se OKD snaží vymoci desítky miliard korun za neoprávněné rozdělení zisku. Reálnou hodnotu těchto pohledávek ale nyní nelze vyčíslit.

Insolvenční správce OKD Lee Louda připravil věřitelům firmy, kteří se sejdou na věřitelské schůzi ve čtvrtek, malé překvapení. Do majetku firmy nechal zapsat pohledávku 24,5 miliardy korun, kterou se OKD pokusí vymoci na bývalých vlastnících Zdeňku Bakalovi a mateřské společnosti NWR.

Jakkoli je tato částka astronomická vzhledem k reálné hodnotě firmy, kterou znalci odhadli na tři miliardy korun, způsob řešení úpadku OKD podle Loudy neovlivní. „Budeme ji vymáhat jak při reorganizaci, tak při případném konkurzu,“ uvedl Louda.

Zapsání pohledávky do majetku nejspíš neovlivní ani aktuální hodnotu OKD. Hodnotu pohledávek ovlivňuje jejich dobytnost. Roli hraje, jak bonitní je dlužník, zda pohledávku uznává, nebo zpochybňuje či jak dlouho ji už neplatí.

„Nemohu se vyjadřovat ke konkrétní pohledávce OKD. Obecně ale platí, že hodnotu majetku dlužníka ovlivní to, jak úspěšný bude insolvenční správce při vymáhání pohledávky nebo jejím prodeji. Správce může prodat pohledávku také v rámci prodeje celého podniku. Pak se to promítá do ceny celého podniku,“ vysvětluje Michal Žižlavský, předseda Rady expertů Asociace insolvenčních správců.

V případě pohledávky za Bakalou a NWR, která měla podle vedení OKD vzniknout neoprávněným rozhodnutím o rozdělení zisku v letech 2006 až 2011, ocenění nyní nelze provést. Podobný verdikt už vynesli znalci z firmy A-Consult Plus, když vyčíslovali hodnotu OKD. Zabývali se také pohledávkou 2,78 miliardy korun, kterou se snaží uplatnit vedení OKD na bývalých členech statutárních orgánů firmy.

„Vzhledem k charakteru dané pohledávky lze očekávat zdlouhavé a náročné jak dokládání oprávněnosti vzniku pohledávky, tak její případné vymáhání. I v případě soudního potvrzení vzniku pohledávky je její následné vymáhání na jednotlivých fyzických osobách sporné a nejisté. Znalec proto s tímto majetkem ve svém ocenění neuvažuje,“ uvádí v posudku A-Consult plus.