Havlovo jméno by mohla nést řada českých i zahraničních míst

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Anna Vackova

Jméno nedávno zesnulého prvního českého prezidenta Václava Havla pravděpodobně ponese mnoho míst v Česku či Francii. V Polském Gdaňsku již po prezidentovi pojmenovali jednu z ulic. V Česku se přejmenování zatím nejvíce přiblížilo ruzyňské letiště v Praze, které si již zaregistrovalo nové jméno.

Výzvu režiséra a producenta Fera Feniče již na internetu podepsalo přes 80 tisíc lidí. Reagovalo na ni i vedení státního podniku Letiště Praha, které si nechalo zaregistrovat ochrannou známku „Vaclav Havel Prague International Airport“.

Blízko cíle je i přejmenování mostu v Mělníce, podle deníku Dnes s tím vyslovila souhlas i Dagmar Havlová. Exprezidentovo jméno my mohlo také nést několik náměstí a ulic v dalších českých městech. Litoměřická radnice chce po Havlovi pojmenovat zrekonstruovaný park U Hvězdárny.

Kromě Gdaňsku o uctění památky Václava Havla pojmenováním nějakého místa prosazují i další evropská města. Pařížský starosta Bertrand Delanoë již podle českého velvyslanectví ve Francii oznámil, že Havlovo jméno ponese nová knihovna na severu města. Ruský opoziční list Novaja Gazeta pak na svém webu vyvěsil petici za přejmenování Bolotného náměstí v Moskvě na náměstí Václava Havla.

Podle europoslance Libora Roučka by jméno prvního českého prezidenta mohla nést i některá z budov Evropského parlamentu.