Heger chce fakultní nemocnice přeměnit na univerzitní

ilustraní foto

ilustraní foto

Ministerstvo zdravotnictví dnes představilo tři základní pilíře další fáze zdravotnické reformy. Fakultní nemocnice budou transformovány na univerzitní, změní se zákon o dlouhodobé péči a také zákon o zdravotních pojišťovnách. Převod fakultních nemocnic na univerzitní bude upraven speciálním zákonem, který půjde do vlády na konci roku. Rozhodující slovo v řízení univerzitních nemocnic bude mít správní rada. Ředitel nemocnice tedy nebude odvolatelný ministrem, tak jak to bylo možné dosud.

Ve správní radě univerzitních nemocnic bude mít své zástupce stát, kraje i vysoké školy, čímž chce ministerstvo docílit vtažení akademické sféry do správy, kontroly i hospodaření nemocnic. Zákon bude striktně upravovat převod majetku nemocnic a zamezí jejich privatizaci. Transformace se zatím nebude týkat nemocnice Na Bulovce a Thomayerovy nemocnice. Zákon by mohl začít platit od roku 2014.

Potřebnost návrhu zákona o dlouhodobé péči, na kterém ministerstvo zdravotnictví spolupracovalo s ministerstvem práce a sociálních věcí, ministr zdravotnictví Leoš Heger odůvodnil nedostatečnou úpravou v současnosti. Legislativa teď podle něj dlouhodobé pacienty, ostře rozděluje buď směrem sociálním nebo směrem zdravotnickým. To podle Hegera není v praxi dost dobře možné, každý dlouhodobý pacient spadá zároveň do sociální oblasti. Právě průnik těchto dvou oblastí má ošetřit nový zákon.

Do konce roku půjde na vládu také zákon o zdravotních pojišťovnách, který má nahradit v současnosti platný zákon o Všeobecné zdravotní pojišťovně a zákon o oborových zdravotních pojišťovnách. Ministerstvo zdravotnictví počítá především s posílením správních rad pojišťoven až do míry ručení majetkem. Zachováno zůstane fondové hospodaření pojišťoven s přísným určením toho, kam půjdou jednotlivé prostředky.

Pomocí úhrad chce ministerstvo tlačit nemocnice k vyšší efektivitě. S tím souvisí také memorandum o rušení nepotřebných lůžek, které na konci října podepsalo ministerstvo zdravotnictví s pojišťovnami. Ty od nového roku vypoví smlouvy všem nemocnicím a ne všechny dostanou nabídku na nový kontrakt. Od roku 2013 už budou fungovat pouze zařízení s novými smlouvami. Do konce roku má být zrušeno zhruba 1500 lůžek a v budoucnu až deset tisíc.