Heger: Kulminace otrav metanolem je zřejmě za námi

Leoš Heger

Leoš Heger Zdroj: ctk

Počet nově hospitalizovaných pacientů s otravou metylalkoholem v posledních dnech začal klesat a zřetelně se snížil také celkový počet lidí, kteří v nemocnici kvůli otravě leží. Za posledních 72 hodin se navíc objevili pouze dva nově hospitalizovaní pacienti s podezřením na otravu metanolem. „Tato čísla je s trochou optimismu možno interpretovat jako začátek konce celé epidemie. Můžeme doufat, že další dny tento trend potvrdí,“ uvedl Heger.

O víkendu sice kvůli otravě metanolem zemřeli další dva lidé a dnes ráno další, takže počet obětí otrav metanolem dosáhl 25. Podle Hegera se ale v těchto případech jednalo o pacienty, kteří byli hospitalizováni již delší dobu, téměř od začátku celé aféry. Počet hospitalizovaných se tak snížil na 18, zatímco v minulém týdnu jich bylo více než dvojnásobek.

Podle informací ČTK ale dnes městská nemocnice Ostrava přijala dalšího pacienta s otravou metylalkoholem. Šedesátiletý muž je ve vážném stavu a dostal norský lék fomepizol, uvedl mluvčí nemocnice Jiří Maléř. Podle Hegera jsou zásoby fomepizolu v Česku dostatečné a měly by stačit pro dalších deset až dvanáct osob s těžkou intoxikací metylalkoholem.

Kvůli otravě metanolem bylo hospitalizováno přes pět desítek osob. Nemocnice se v souvislosti s tím začaly bránit, že náklady na hospitalizace těchto pacientů jsou vyšší, než kolik získají od zdravotních pojišťoven.

Ministerstvo jim ale zřejmě žádnou kompenzaci nenabídne. „Je pravda, že 50 hospitalizací přineslo zvýšení náklady, ale hospitalizace v jednotlivých krajích se obvykle počítají v řádu desítek tisíc. Nemyslím, že by 50 případů mělo nemocniční systém rozhodit,“ uvedl dnes Heger.