Herní asociace zfúzovaly, chtějí online kontrolu automatů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jiri Kotatko

Unie herního průmyslu ČR (UHP ČR) podepsala deklaraci o spojení a spolupráci se sdružením UNASO (Unie asociací). Programem sdružení UNASO-UHP je prosadit společenskou odpovědnost všech provozovatelů sázkových her v Česku, zejména odstranění agresivní reklamy ze všech heren a kasin v městských centrech v Česku a zavedení online kontroly všech automatů finančními úřady.

Podle zástupců nového sdružení formálně vstupuje Unie herního průmyslu vstupuje do UNASO, mezi oběma subjekty je rovný vztah a při komunikaci se budou používat oba názvy asociací vedle sebe (UHP-UNASO nebo UNASO-UHP). „Současná situace na loterním trhu vyžaduje vznik silného reprezentativního sdružení loterních firem,“ řekl Andrej Čírtek, sekretář a mluvčí UNASO-UHP. „Prosperita loterních firem v současném prostředí není možná bez společenské odpovědnosti,“ dodal prezident UNASO-UHP Zdeněk Barták a vyzývá všechny loterní firmy ke vstupu do UNASO-UHP.

Kromě odstranění agresivní reklamy bude UNASO-UHP prosazovat i další opatření: instalaci kamerových systémů se záznamem či zákaz zlevněného alkoholu a jiných podobných „benefitů“ ke hře v herně či kasinu. „Jedná se o spolehlivá opatření k prevenci gamblerství, kriminálních aktivit v hernách a rušení nočního klidu, která se již osvědčila v řadě českých měst,“ uvádí Čírtek.

Dále UNASO-UHP prosazuje, aby všechny druhy elektronických sázkových zařízení v hernách a kasinech byly pod online kontrolou finančních úřadů. „Musí skončit mýtus, že v sázkových hrách se hromadně perou špinavé peníze,“ komentuje Barták.

Sdružení UNASO-UHP bude jednat na celostátní i komunální úrovni o nevhodnosti plošných zákazů heren a kasin. Jediné, co zákaz heren přináší, je odchod hráčů z heren do internetových kasin, kde se hrají na zahraničních webech ty samé hry jako v herně. Zahraniční internetová kasina fungují zcela bez pravidel, jsou v ČR nelegální, neodvádějí městu a státu žádné daně a nevytvoří jediné pracovní místo.