Historický vlak vyjel z Prahy na oslavu Masarykovy první cesty do Lán

Historický vlak vyjel z Prahy na oslavu Masarykovy první cesty do Lán

Historický vlak vyjel z Prahy na oslavu Masarykovy první cesty do Lán Zdroj: ČTK

Tomáš Garrigue Masaryk a Edvard Beneš.
T. G. Masaryk
3
Fotogalerie

Z pražského hlavního nádraží v sobotu vyjel do středočeského Stochova historický vlak. Vlak připomíná prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, který 11. srpna 1921 přijel poprvé k pobytu na lánský zámek. Odjezdu přihlížely desítky lidí, kteří si na nádraží rovněž prohlédli prezidentský salonek. Pro návštěvníky je ve Stochově a Lánech připraven kulturní program a otevřeno bude také Muzeum T. G. Masaryka.

Z Prahy vyrazil vlak v čele s motorovou lokomotivou zvanou Bardotka v 9:19, do Stochova jel po trati tzv. pražského Semmeringu přes Kladno, ze Stochova pokračuje do Lužné u Rakovníka, kde je železniční muzeum. Původně měla vlak táhnout parní lokomotiva Šlechtična, která ale nebyla nasazena kvůli suchu, hrozilo, že by mohla v okolí trati vytvořit požár.

Do Stochova vlak přijel v 10:32, zastavil na třetí koleji zdejšího nádraží. Z vagonu vystoupil dvojník T. G. Masaryka. Na nádraží na něj čekal červený koberec, který vedl do zdejšího prezidentského salonku. Lidé ho přivítali chlebem a solí, prezidentovi vzdali hold také vojáci.

Na nádraží v Praze se zájemci mohli zúčastnit komentované prohlídky prezidentského salonku, v němž potkali také dvojníka prezidenta Masaryka. "Salonek je používán dodnes, pokud někam jede vláda vlakem, odjíždí odsud. Stejně tak je tu vítán rakouský prezident, který do Prahy jezdí vždy vlakem. Přivítán tu byl i mongolský prezident," řekl průvodce. Lidé si prošli hlavní salonek s vyobrazením Vyšehradu s Podskalím, Pražským hradem či Malostranským náměstím a podívat se mohli také do přilehlého salonku.

Po celý den budou moci návštěvníci navštívit Muzeum T. G. Masaryka v Lánech s oživenou prohlídkou expozice. Před muzeem se uskuteční koncert a dobová módní přehlídka. Program zakončí koncert symfonického Orchestru Evropské Hudební Akademie Teplice před lánským zámkem. Po celý den bude také otevřena zámecká zahrada.