Hospodářská komora čerpala peníze EU podvodem, Kužel prý falšování přiznal

Prezident HK ČR Petr Kužel

Prezident HK ČR Petr Kužel Zdroj: E15

Česká Hospodářská komora podle Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) zfalšovala údaje, na jejichž základě uspěla v projektu na čerpání peněz z evropských fondů. Komora údajně proti výsledkům vyšetřování podala odpor, nicméně její šéf Petr Kužel falšování přiznal. Uvedl to Český rozhlas (ČRo) s odvoláním na důvěryhodné zdroje.

Komora v prohlášení pro média nařčení z podvodu odmítla, k údajnému přiznání ředitele komory se nevyjádřila.

Jednalo se o projekt kontroly čerpání peněz z Operačního programu Podnikání a inovace. Komora podle OLAF například zfalšovala podpisy některých lidí, o nichž tvrdila, že pro ni budou jako odborníci na eurofondy pracovat. Navíc předložila i jejich falešná čestná prohlášení. Tito lidé ve skutečnosti nevěděli, že je komora do své dokumentace zařadila.

„Jedná se o veřejnou zakázku vyhlášenou v souladu s tehdy platnou legislativou z minulosti, konkrétně z roku 2009, do které se Hospodářská komora přihlásila. Její nabídka byla vybrána jako nejvhodnější,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí komory Lenka Vodná. K dotazu na údajné přiznání šéfa komory řekla, že nad rámec písemného prohlášení ústně žádné další informace poskytovat nebude. Podle ní celé plnění této veřejné zakázky podléhalo mimo jiné kontrole ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), které neshledalo žádné nedostatky.

O střet zájmů se zajímala i Evropská komise

OLAF nechtěl závěry vyšetřování komentovat. Pro ČRo potvrdil, že případ skutečně šetřil a výsledky předal českým úřadům včetně Nejvyššího státního zastupitelství. Výsledky vyšetřování už obdržela i Hospodářská komora.

Vedle vyšetřování OLAF měla Hospodářská komora u Operačního programu Podnikání a inovace problém i s Evropskou komisí. Podle ní byla komora ve střetu zájmů, protože kontrolovala projekty, ze kterých inkasovali peníze její vlastní členové, uvedl tento týden deník Dnes.

Česko teď podle ČRo s Evropskou komisí vyjednává o výši korekce, tedy fakticky pokuty za chyby a podvody v čerpání peněz z tohoto operačního programu.

Petr Kužel: Zákon o veřejných zakázkách potřebuje revizi

Petr Kužel obhájil post prezidenta Hospodářské komory ČR