Hotovo: sociální demokracie se ve většině krajů objala s komunisty

ČSSD

ČSSD Zdroj: CTK

Po pěti týdnech od uzavření volebních místností jsou karty v krajích prakticky rozdané. V devíti regionech se sociální demokracie dohodla na vládě s KSČM, ve dvou s lidovci a dalšími stranami. Pouze Liberecko nebude řídit levicová nebo levopravá koalice.

Jednání pokračují už jen na Karlovarsku, kde komunisté těsně porazili socialisty. Zpočátku mezi sebou licitovali o obsazení krajské rady, tedy o rozdělení moci. Nyní ČSSD usiluje o menšinovou vládu podporovanou ostatními politickými subjekty s výjimkou KSČM.

Strana s třešněmi ve znaku se zatím může pyšnit ziskem dohromady jednoho hejtmanského postu a křesel více než tří desítek radních a náměstků. Vedle svých voličů za to vděčí náklonnosti Lidového domu.

Proti radním za KSČM se na Zlínsku protestovalo

Přitom třeba v jižních a středních Čechách, na Plzeňsku, Zlínsku nebo Královéhradecku mohla ČSSD uzavřít většinovou koalici s ODS, KDU-ČSL a alternativními uskupeními. A místy velmi pohodlnou.

Asi nejpřekvapivější je výsledek jednání v Jihočeském kraji, jemuž socialisté vládli s občanskými demokraty a opoziční KSČM často hlasitě kritizovali. „Musíme voličům představit naši demokratickou alternativu, aby nedali přednost té komunistické,“ burcoval o prázdninách v rozhovoru s deníkem E15 hejtman Jiří Zimola.

I když upřednostňoval spojenectví s lidovci a Jihočechy 2012, nakonec funkci obhájil právě díky podpoře komunistů. Zimolu podle jeho slov mrzí, že se od své minulosti nedistancovali zřetelněji. Věří ale, že se s nimi na řešení konkrétních problémů regionu dohodne.

Vítězství nebylo ODS nic platné

Také na Plzeňsku by spolupráce dvou nejsilnějších stran, vítězné ODS a druhé ČSSD, dávala větší logiku. Jenže vládu s tichou podporou komunistů si staronový hejtman Milan Chovanec už vyzkoušel v minulém volebním období a oproti Zimolovi si nestěžoval. Tentokrát však musel kývnout na to, aby se komunisté přímo podíleli na moci.

„Nebudeme jejich kandidáty nijak kádrovat,“ přidal další ústupek Chovanec. A podobně jako v Jihomoravském kraji se i na Zlínsku mohla sociální demokracie spojit s lidovci. Místo toho do svazku s třešněmi ještě přimíchala Stranu práv občanů – zemanovce navzdory tomu, že ji vedení socialistů považuje za hlavního konkurenta, kvůli němuž přichází o nemalou část voličů. Volbu radních provázely v regionu bouřlivé protesty veřejnosti. Ta v nich hodlá vždy při jednání zastupitelstva pokračovat.

Bubeníček chtěl po ČSSD sebereflexi, pak couvl

Pravděpodobnější byl naopak nástup dvou nejsilnějších levicových stran v Moravskoslezském nebo Olomouckém kraji, které sužuje vysoká nezaměstnanost. S totožnými problémy se potýká i Ústecko a Karlovarsko, kde navíc komunisté vyhráli. Na Ústecku se rudým zpočátku do manželství s oranžovými nechtělo. Vzhledem k pochybnému utrácení bruselských a krajských peněz platí tato buňka sociální demokracie za jednu z nezkorumpovanějších v zemi.

Nakonec to bude právě Ústecko, kde se vůbec prvním hejtmanem v novodobém krajském uspořádání stane komunista Oldřich Bubeníček. V jeho straně soupeřily dva názorové proudy, jeden chtěl koalici se sociální demokracií, druhý preferoval hnutí Severočeši.cz. V okamžiku, kdy zvítězila varianta levicové vlády, Bubeníček po ČSSD požadoval „určitou sebereflexi“. Pak ale couvl a řekl, že koaličnímu partnerovi do personálií mluvit nebude. Ve hře o náměstkovský post tak zůstává i exhejtmanka Jana Vaňhová s ústeckým bossem Romanem Houskou za zády.

Středočeský krajStředočeský kraj | E15

Jihomoravský krajJihomoravský kraj | E15

Ústecký krajÚstecký kraj | E15

Plzeňský krajPlzeňský kraj | E15

Zlínský krajZlínský kraj | E15

Jihočeský krajJihočeský kraj | E15

Olomoucký krajOlomoucký kraj | E15

Královéhradecký krajKrálovéhradecký kraj | E15

Liberecký krajLiberecký kraj | E15

Moravskoslezský krajMoravskoslezský kraj | E15

VysočinaVysočina | E15

Pardubický krajPardubický kraj | E15

KSČM a ČSSD v krajíchKSČM a ČSSD v krajích | E15