Hrad se brání: Obsluhu handicapovanými pro Zemana jsme neodmítli

Preziden Miloš Zeman s číšníkem Miroslavem Čondou

Preziden Miloš Zeman s číšníkem Miroslavem Čondou Zdroj: CTK

Zástupci Pražského hradu popřeli, že by odmítli obsluhu handicapovanými při návštěvě prezidenta Miloše Zemana pivovaru v Krásné Lípě na Děčínsku. Popřel to i provozní restaurace. Článek, který vydal deník Právo, označil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček za dezinformaci, která má za cíl poškodit Zemana.

Podle serveru novinky.cz pracovníci Hradu zakázali, aby prezidenta při obědě v Křinickém pivovaru v Krásné Lípě obsluhovali handicapovaní, kteří v podniku pracují. Mohli pouze uklízet. „Na obsluhu prezidenta jsme z prezidentské kanceláře dostali nějaké požadavky, a ty jsme museli splnit,“ řekl Právu majitel pivovaru Jan Srb. Na obsluhu si proto najal učně z Děčína.

Zeman informace Práva odmítl, označil je za evidentní lež a deník kvůli článku nazval „Rudým právem“. Vždy ho prý považoval za jeden ze slušných deníků, nyní ho ale označil „za prolhaný plátek, který se vrací do temné doby, kdy se říkalo, že lže, jako když Rudé právo tiskne“.

Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka měl článek poškodit prezidenta. „Tvrzení v článku v dnešním vydání deníku Právo, že Kancelář prezidenta republiky vznesla požadavek, aby při pracovním obědě prezidenta republiky neobsluhovali handicapovaní, je zcela lživé,“ uvedl Ovčáček. Při přípravě pracovního oběda byl jeho průběh podle Ovčáčka osobně konzultován i s tělesně postiženou ženou, která v restauraci pracuje.

Právo trvá na svém

Právo si i po ostré reakci Hradu na informacích trvá. Jeden z hradních pracovníků prý podle personálu pivovaru měl o handicapovaných prohlásit, že doufá, že „tito dva“ při obsluze Zemana nebudou.

Podle Práva se oběda nemohl zúčastnit mentálně postižený číšník Miroslav Čonka. „Mrzí mě, že nemůžu dát panu prezidentovi pivo a říct, že je domácí a kvalitní, tak jak to dělám vždycky,“ řekl deníku Čonka. Podle provozního Křinického pivovaru Romana Kadlece měl Čonka v daný den volno. Čonka v České televizi za hlavní důvod, proč nemohl Zemana obsluhovat, označil to, že není v oboru vyučen.

Složitá obsluha

Kadlec řekl, že z prezidentské kanceláře ani od nikoho jiného nezazněl žádný požadavek na to, aby mezi obsluhou nebyli handicapovaní. „Servírce bez ruky jsem to nabídl, ale ona sama odmítla s tím, že pana prezidenta nepůjde obsluhovat,“ zdůraznil Kadlec.

„Obsluha takové návštěvy je přeci jen už velice složitá, proto jsme se obrátili na hotelovou školu,“ uvedl provozní. Zopakoval, že ze strany prezidentova doprovodu ani samotného prezidenta ani kraje nezazněla žádná zmínka o handicapovaných. Křinický pivovar v Krásné Lípě vznikl za podpory Evropské unie a zaměstnává několik handicapovaných.

Podobně jako Kadlec se dnes v ČT vyjádřil i Srb. Kauzu označil za „jednu velkou novinářskou kachnu“, podobné nepravdivé informace podle něj v okolí kolovaly již několik dnů. Žádný požadavek na vyloučení handicapovaných z obsluhy podle Srba nezazněl, Hrad prý neměl žádné požadavky ani na jejich vyučení. Popřel, že by Čonka dostal na úterý volno. Zeman podle něj navštívil pivovar mimo otevírací dobu, Čonka proto nastoupil na svou normální službu v odpoledních hodinách.

Srb připustil, že si při rozhodování o zajištění jiné obsluhy dostatečně neuvědomili kontext s nedávným Zemanovým výrokem o nevhodnosti společného vzdělávání handicapovaných a zdravých dětí. Toto Zemanovo vyjádření označil za nešťastné. „Tím naším fungováním jdeme vlastně proti těmto názorům, snažíme se ty lidi do normálního pracovního života zapojovat,“ řekl Srb.