Hrad: Za cenzurou Zemana může být Bakalova cesta s premiérem

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: CTK

Za vystřižením kritiky podnikatele Zdeňka Bakaly z projevu prezidenta Miloše Zemana může být podle mluvčího Pražského hradu Jiřího Ovčáčka skutečnost, že Bakala doprovázel premiéra Bohuslava Sobotku na nedávné cestě po USA. Mluvčí Bakaly to však odmítl jako nesmysl, podle Sobotky ho žádní podnikatelé nedoprovázeli. Za nesmyslné vyjádření, které nebude dále komentovat, výroky označila také ČT.

Ovčáček tak komentoval reportáž České televize o projevu prezidenta Miloše Zemana, který před dvěma týdny na konferenci Hospodářské komory mluvil o transformaci české ekonomiky. Ve večerních Událostech ze Zemanova citovaného projevu vypadla zmínka o podnikateli Zdeňku Bakalovi, kterého prezident jmenoval jako jednu z překážek ve vývoji země.

Podle generálního ředitele ČT Petra Dvořáka šlo o editorské pochybení, a událost nechal posoudit takzvaným editoriálním panelem. Druhým kritizovaným v Zemanově projevu byl Viktor Kožený.

„Pan prezident byl cenzurním zásahem České televize překvapen a nemůže vyloučit, že tento zásah byl způsoben tím, že pan Zdeněk Bakala doprovázel premiéra Bohuslava Sobotku na jeho nedávné cestě do Spojených států amerických,“ řekl Ovčáček.

Bakalova cesta prý byla soukromá

„Jedná se o úplné nesmysly, a to jak spekulace ve věci zásahu ČT, tak i cesty do Washingtonu. Pan Zdeněk Bakala se navíc žádné vládní delegace neúčastnil. Ve Washingtonu byl na soukromé cestě jako dlouhodobý podporovatel odkazu Václava Havla. Vyjádření vnímáme jako opětovnou snahu zatahovat pana Zdeňka Bakalu do aktuálních politických přestřelek,“ sdělil Bakalův mluvčí Tomáš Pavlík.

Výroky odmítla také mluvčí České televize Alžběta Plívová. „Je to nesmyslné vyjádření, které nebudeme komentovat,“ uvedla.

Kritiku z Hradu odmítl i Sobotka. „Myslím, že lidé dobře ví, že Českou televizi jako předseda vlády neřídím a ani ji řídit nemohu a nechci. Musí být veřejnoprávní a nestranná,“ sdělil premiér. „Na cestě do USA mě podnikatelé nedoprovázeli, charakter listopadové návštěvy byl totiž především politický a symbolický,“ dodal.

Poslanci se chtějí zviditelnit

Ovčáček také odmítl snahu některých poslanců TOP 09 omezit rozpočet Zemana na zahraniční cesty. Návrh zdůvodnili tím, že Zeman při zahraničních cestách hájí pouze své vlastní názory, které nejsou v souladu s vládní zahraniční politikou, a proto nepovažují navržený objem peněz za přiměřený.

„Jde jednoznačně o politické gesto s cílem se zviditelnit. Zahraniční cesty pana prezidenta nejsou žádnými výlety, ale jejich cílem je účinně pomoci české ekonomice prostřednictvím podpory významných investic,“ řekl Ovčáček.