Hřensko po záplavách otevírá obě soutěsky na Kamenici

ilustrační foto, Hřensko během záplav

ilustrační foto, Hřensko během záplav Zdroj: ctk

Hřensko na Děčínsku dnes otevírá pro turisty obě soutěsky na Kamenici. Silnice z Děčína do Hřenska je zatopená, přístup k soutěskám je vrchem přes Meznou a Mezní Louku. Samotné Hřensko je stále zaplavené vodou z Labe, i když voda tu už poklesla více než o metr.

„Obě soutěsky se otvírají, jak Tichá, tak Divoká, včetně občerstvovacího kiosku. Vstup do soutěsek bude v současné době jenom z obcí Mezná, Mezní Louka a Janov. Předpokládáme, že už zítra bude přístup i ze Hřenska. Do Hřenska se ale lidé dostanou jen oklikou přes Janov či Mezní Louku,“ řekl starosta obce Jan Havel.

Starosta podotkl, že situace na řece Kamenici v soutěskách je zcela bezpečná, soutěsky leží nad obcí proti proudu Kamenice. „Voda v soutěskách je na normálu, horní tok řeky je naprosto bezpečný,“ zdůraznil. V samotném Hřensku už byl odvolán extrémní stupeň ohrožení, řeka tu je ale stále na 3. stupni povodňové aktivity. V 8:10 její hladina dosahovala na 224 centimetrů.

Hřensko je stále zatopené, voda tu ale podle Havla od kulminace poklesla asi o 1,5 metru. „Podle mého názoru už se během dneška lidé budou různě na loďkách vracet do objektů,“ zmínil. Hlavní silnice, která podél Labe obec spojuje s Děčínem a pokračuje směrem do Německa, je stále pod vodou, podle starosty by mohla být zprovozněna nejpozději v úterý.

Hřensko potřebuje peníze

Nejníže položenou obec v zemi postihly povodně už poněkolikáté v poslední době. „Potřebujeme peníze, proto otevřeme soutěsky, ačkoliv je v obci voda,“ vysvětlil Havel. V letech 2002, 2003 a 2006 obec zalila voda z Labe, v roce 2010 blesková velká voda dorazila po řece Kamenici z Česko-saského Švýcarska a poničila soutěsky.

Divokou a Edmundovu (dříve Tichou) soutěsku navštíví až 150.000 lidí, z provozování soutěsek a parkovišť obec získá kolem 12 milionů korun ročně. „Občerstvení v soutěskách bude fungovat. Cestu zpět na lodičkách budou mít turisté nyní zdarma,“ doplnil starosta.

Turisté mohou v Českém Švýcarsku navštívit i další výletní cíle. Gabrielinou stezkou z Mezní Louky se dá dojít k Pravčické bráně, přístupný je Dolský mlýn, okolí Doubice, Tokáň, bludiště Úzké schody, Kyjovské údolí či jetřichovické skály.