Hřib: Babiš se rozhodl, že stát Praze na nemocnici a na okruhy nepřispěje

Volební štáb Pirátské strany. Ivan Bartoš a Zdeněk Hřib na tiskové konferenci.

Volební štáb Pirátské strany. Ivan Bartoš a Zdeněk Hřib na tiskové konferenci. Zdroj: Michael Tomeš

Pozemek v pražských Letňanech, kde má vyrůst vládní čtvrť
Pozemek v pražských Letňanech, kde má vyrůst vládní čtvrť
Pozemek v pražských Letňanech, kde má vyrůst vládní čtvrť
Volební štáb Pirátské strany. Zdeněk Hřib bojuje o post pražského primátora.
Volební štáb Pirátské strany.
6
Fotogalerie

Premiér Andrej Babiš (ANO) sdělil pražskému primátorovi Zdeňku Hřibovi (Piráti), že Praha kvůli plánované úřednické čtvrti v Letňanech, nedostane od státu vůbec nic, řekl ČTK a serveru Seznam Zprávy po dnešním jednání s předsedou vlády Hřib. Myslí si proto, že hlavní město využije pozemky v Letňanech spíše k řešení dostupnosti bydlení, dodal. Babiš v SMS zprávě na dotaz napsal, že Hřib vedl jednání stylem, že ho musel ukončit. Nabídku státu má podle něj primátor písemně. Pokud bude chtít reagovat, tak to určitě učiní, dodal Babiš.

"Pan premiér mi sdělil, že Praha nedostane od státu vůbec nic, a s tímto jsme se rozešli. Myslím, že Praha využije teď Letňany spíše k řešení krize dostupnosti bydlení," řekl Hřib. "S ohledem na to, že pan premiér konstatoval, že to je z jeho pohledu poslední schůzka k tomuto tématu, tak myslím, že je to jednání skutečně uzavřené. Mám za to, že to není úplně dobrý přístup k Praze, která má na svědomí 25 procent hrubého domácího produktu. To, že Praha chce jenom totéž, co dostává od státu Brno, není nějak přemrštěné," doplnil primátor.

Letňany považuje vláda za nejvhodnější variantu kvůli tomu, že tam lze umístit až 10.000 zaměstnanců a metropolitní plán tam umožňuje stavět administrativní budovy. Úřad vlády argumentuje i dobrou dopravní dostupností na konečné trasy metra C. Plán vlády se loni na podzim setkal s odporem pražské radnice, magistrát dal ale posléze najevo, že v případě ústupků státu je ochoten o uvolnění městských pozemků jednat.

Hřib Babišovi zopakoval, že Praha požaduje, aby stát dostavěl severovýchodní část vnějšího okruhu kolem Prahy, přispěl 60 miliardami korun na vnitřní okruh a postavil nemocnici za 8,5 miliardy, kam by se přestěhovala větší část Nemocnice Na Bulovce. Babiš hovořil o tom, že by bylo lepší v Letňanech postavit traumacentrum, nikoli nemocnici. Hřib to následně nazval mimořádně naivní představou.

"Pan primátor vedl jednání stylem, že jsem ho musel ukončit. Nabídku na financování vnějšího okruhu Prahy formou z rozpočtu Ředitelství silnic a dálnic a vnitřního okruhu Prahy formou PPP a návrh výstavby traumatologického centra místo nemocnice má pan primátor písemně, takže pokud bude chtít reagovat, tak tak určitě učiní," napsal Babiš k večerní schůzce s primátorem.

Letňany považuje vláda za nejvhodnější variantu kvůli tomu, že tam lze umístit až deset tisíc zaměstnanců a metropolitní plán tam umožňuje stavět administrativní budovy. Úřad vlády argumentuje i dobrou dopravní dostupností na konečné trasy metra C.

Babiš podle primátora odmítl koncept jako celek. "Navrhoval cestu PPP projektu, přitom stát PPP projekty vlastně stavět neumí," uvedl Hřib, který také řekl, že projekt úřednické čtvrti nedával od začátku smysl. "V seznamu budov, které se měly vystěhovat údajně z důvodu toho, že je potřeba zajistit ekonomičtější a ekologičtější provoz, byly i budovy, které byly velice nedávno rekonstruovány. Velice namátkou budova ministerstva životního prostředí ve Vršovicích," poznamenal.