Hrozí zastavení čerpání z fondů EU, varuje ČSSD

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

„Vláda nevěnuje přiměřenou pozornost čerpání finančních prostředků z fondů Evropské unie,“ prohlásil dnes předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Sociální demokraté chtějí kvůli tomu svolat mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny, na které budou požadovat vytvoření auditu čerpání. Po premiérovi Nečasovi budou chtít informace, kolik financí mělo Česko čerpat, kolik čerpá a co udělá vláda pro to, aby všechny prostředky vyčerpala.

Sociální demokraty znepokojilo to, že Česko už kvůli špatnému čerpání evropských peněz překročilo schodek státního rozpočtu za minulý rok o osm miliard korun. Hrozí podle nich, že se čerpání zastáví úplně.

Bývalý eurokomisař Vladimír Špidla upozornil na fakt, že jsou v tuto chvíli pozastaveny tři operační programy. „Pokud nedojde k úpravě auditního systému, který neodpovídá pravidlům EU, je velká pravděpodobnost, že dojde k zastavení čerpání jednotlivých programů nebo všech programů,“ varoval Špidla. Problémem českého auditního systému čerpání prostředků z EU je podle Špidly to, že není nezávislý.

„Koaliční vláda v čele s ČSSD před rokem 2006 vyjednala největší částku na hlavu ze všech zemí, které se tehdy o peníze z EU ucházely. Byla to však pouze možnost, jejíž využití bylo na pravicových vládách, které přišly později,“ uvedl Sobotka. „Jsou to peníze, které mohou podpořit hospodářský růst , zaměstnanost, mohou pomoci krajům, jenže teď vidíme, že je jeden operační program po druhém zastavován,“ dodal.

Česko má podle Špidly pro období od roku 2006 až 2013 k dispozici zhruba zhruba 790 miliard korun, ale dosud vyčerpala pouze 133 miliard.

Větší část z objemu 290,5 miliardy korun, ktery už byl v Česku proplacen pochází z národních zdrojů a není jisté, že EU tyto prostředky Česku proplatí.