Hušákova sebeoslavná deska z O2 areny jen tak nezmizí

Hušákova deska v Sazka Areně

Hušákova deska v Sazka Areně Zdroj: E15 Michael Tomes

To, co zbylo po kdysi všemocném řediteli nyní zkrachovalé loterijní společnosti Sazka Aleši Hušákovi, má tuhý kořínek. Ani rok a půl poté, co Hušák firmu opustil po prohlášení konkurzu, oproti původnímu plánu nezmizí jeden ze symbolů jeho éry – několikametrová děkovací deska ve foyeru pražské O2 areny.

Desku nechal Hušák umístit v hale tehdejší Sazka Areny po dostavbě v roce 2004 na vlastní náklady – a je tedy jeho majetkem. Vedení Bestsportu předloni v září smlouvu o zápůjčce vypovědělo. Roční výpovědní lhůta začala běžet s počátkem loňského roku a nyní v lednu tak měla deska halu opustit. Což se ale nestane.

Výpověď smlouvy totiž údajně nebyla formálně převzata. „Oznámila nám to paní Hušáková, že prý omylem dopis převzala a vrátila nám ho s odstupem času s vysvětlením, že to byl omyl. Situace je v tuto chvíli právně nepřehledná a nevidíme důvod vše dál řešit, máme jiné práce dost,“ řekl deníku E15 předseda dozorčí rady Bestsport Arena Richard Benýšek.

Vyjádření Hušáka se nepodařilo získat. Podle smlouvy o zápůjčce je však Bestsport povinen na své náklady desku demontovat a převézt na místo, které Hušák určí. „Takže doufáme, že to nebude někam do zámoří,“ dodal Benýšek.

Text desky přitom vyvolával rozporuplné reakce. Kouzlo nechtěného vzbuzuje už první věta „Sazka Arenu postavili čeští sportovci za své peníze, které mohli užít jinak“, neboť sportovní svazy jako akcionáři Sazky jejím krachem přišli nejen o peníze investované do haly, ale hlavně o stamiliony korun ročně na sport. Jiné věty vzbuzují údiv svou upřímností jako například: „Nejúčinnějším nástrojem řízení je diktatura, občas zjemnělá metodou cukru a biče.“

Úklid symbolů Hušákovy éry zahájil po převzetí loterijního podniku Sazky předloni na podzim i jeho nový majitel, Sazka sázková kancelář. Nechala tehdy mimo jiné odstranit kontrolní rámy ve vchodu do sídla Sazky ve Vysočanech a před sídlem firmy zmizelo i erotické sousoší. Nový majitel rozprodal i pověstná luxusní Hušákova služební auta včetně dvou Bentley či vinařství Kolby.

Z myšlenek vepsaných do „Hušákovy“ desky:

Sazka Arena vznikla proti všem fyzikálním a ekonomickým zákonům a v rozporu se všemi knižními poučkami o teorii řízení.

Horizontální způsob řízení je výmyslem akademických poslucháren. Nejúčinnějším nástrojem řízení je diktatura, občas zmírněná metodou cukru a biče.

Žádná ulice není slepá, vždy existují alespoň dva další východy.

Přes veškeré možné úsilí musíte mít zatraceně velké štěstí.

Hušák sabotoval záchranu Sazky

Sazka je mrtvá, ať žije Hušák!