Inflace v březnu stagnovala, neroste už od začátku roku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Dominik Bachurek, E15

Meziroční inflace zůstala v březnu stejná jako v lednu a únoru, tedy 0,2 procenta. Proti únoru nerostly v březnu ceny vůbec, uvedl dnes Český statistický úřad. Meziročně zdražily například oděvy, obuv a alkohol, naopak zlevnil chleba a nealkoholické nápoje. Výsledek je v souladu s očekáváními analytiků, výrazněji by ceny neměly růst ani v nejbližších měsících.

„Meziroční inflace zůstala dvě desetiny pod prognózou ČNB a hluboko pod jejím cílem. To je ovšem jen vážený průměr, za nímž se nachází několik rozdílných trendů. Předně výrazně dražší jsou stále potraviny, které stojí o 3,7 % více než loni,“ upozornil analytik ČSOB Petr Dufek.

Zvlášť si lidé připlatili za mléčné výrobky a zeleninu. Viditelně zdražil i alkohol, cigarety a obuv. Naopak méně stály energie, telefonování i elektronika.

„Spotřebitelská inflace v prvním čtvrtletí je však dokonce ještě nižší než s čím počítá Česká národní banka a není od věci položit si otázku, zda oslabení koruny bylo dostatečné. Z aktuálních hodnot inflace to zatím vypadá, že nikoliv,“ hodnotí výsledky měření ČSÚ analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

„Inflace nebyla a stále není problémem české ekonomiky. Brzdí ji jednak dlouhodobě slabší kupní síla spotřebitelů a rovněž i rostoucí konkurence zvláště internetových obchodů,“ dodal Dufek