Jak politici (ne)plní sliby: Čuba zůstane senátorem i krajským radním

František Čuba

František Čuba Zdroj: E15 Petr Horky

Senátor František Čuba (SPO) se rozhodl zůstat ve funkci krajského radního pro zemědělství. Loni před před senátními volbami přitom avizoval, v případě úspěchu tuto funkci opustí. Jako důvod, proč si funkci na hejtmanství podrží, uvedl snahu o stabilizaci současné koalice. Kromě SPO ji od voleb v roce 2012 tvoří ČSSD a komunisté, v pětačtyřicetičlenném sboru má 25 zastupitelů.

Čuba připustil, že předvolební slib daný voličům nesplnil. „Nemělo by se to takto dělat, ale došlo k určité dohodě, že zůstanu,“ řekl Čuba. K situaci v koalici ani k tomu, s kým se dohodl, se nechtěl vyjadřovat. Koalice se dostala do potíží loni při schvalování rozpočtu, který Čuba a další tehdejší zastupitel Dalibor Maniš podpořil na rozdíl od náměstka hejtmana a krajského místopředsedy SPO Lubomíra Nečase a zastupitele Josefa Nováka.

Podle Nečase by výrazné personální změny v době, kdy do krajských voleb zbývá jen něco přes jeden rok, neměly smysl. „Myslím si však, že sliby by se dodržovat měly. Vážím si ale všech zásluh pana docenta, byť se naše názory někdy liší. Pořád za ním budu stát,“ řekl. Na dotaz, zda koalice vydrží až do voleb, odvětil, že možné jsou obě možnosti.

Vážil jsem si ho, ale v krajské radě nedělá nic, co by vedlo ke zlepšení zemědělství ve Zlínském kraji. Pouze pobírá dva platy a je tam k ničemu

Petr Gazdík, který vedl v minulých volbách kandidátku opozičních STAN a TOP 09, pro Čubův krok pochopení neměl. „Mě to na pana docenta Čubu velmi mrzí. Vážil jsem si ho, ale v krajské radě nedělá nic, co by vedlo ke zlepšení zemědělství ve Zlínském kraji. Pouze pobírá dva platy a je tam k ničemu,“ řekl Gazdík.

Senátor řekl, že by funkci radního opustil v případě, že by měl zdravotní problémy. Uvedl, že od února má problémy s okem, se kterým byl na operaci a ještě šest týdnů bude nemocný. Devětasedmdesátiletý bývalý předseda JZD Slušovice loni ve druhém kole voleb porazil tehdejší místopředsedkyni Senátu Alenu Gajdůškovou (ČSSD). Funkci krajského radního vykonává jako neuvolněný, tedy nikoliv na plný úvazek.

Medaile od Zemana

Čuba se proslavil za minulého režimu jako autor „slušovického zázraku“, když z průměrného družstva Slušovice na Zlínsku vybudoval agrokombinát se sedmimiliardovým obratem. Z čela agrokombinátu odešel v srpnu 1990. Pak figuroval v řadě firem, některé zakládal. Předloni mu prezident Zeman, jehož je poradcem, udělil medaili Za zásluhy.

Narodil se 23. ledna 1936 v obci Březová na Zlínsku. Vystudoval ekonomickou fakultu Vysoké školy zemědělské v Praze. Od vysoké školy byl členem KSČ, v roce 1993 vstoupil do ČSSD a od roku 2010 je členem Strany práv občanů, za niž dvakrát neúspěšně kandidoval do Sněmovny.

Slušovický zázrak 2.0? František Čuba chystá farmy budoucnosti