Jaká jsou opatření pro pražské domácnosti ohrožené inflací

Energie

Energie Zdroj: Pexels

Balíček pomoci Pražanům, kteří jsou nejvíce ohroženi chudobou či ztrátou bydlení, je připraven. Pražský balíček pomoci doplňuje pomoc státu v situaci, kdy dochází ke skokovému nárůstu cen energií a míry inflace. Jde o soubor opatření na pomoc pražským domácnostem v nouzi.

Hlavní město vycházelo z analýzy domácností Pražanů ohrožených inflací, kterou projednávala pracovní skupina složená ze zástupců všech politických klubů pražského zastupitelstva, tak z nezávislých expertů a ze zástupců městských částí. Z jednání pracovní skupiny vyplynula metodika těchto opatření. Pomoc je složena z několika pilířů.

První pomůže rodičům, kteří mají děti v mateřských a základních školách. Druhý je zaměřen na letošní akci Milostivé léto II, tedy pro ty, kteří jsou zatíženi exekucemi, třetí na úspory energií, a zatím poslední na poradenství v oblasti bydlení. Balíček úlevy ve školství Rodiče mohou ředitele mateřských a základních škol požádat o prominutí poplatků za stravné, školné či za družinu. Mohou také požádat o finanční pomoc z fondu solidarity na mimoškolní činnost a aktivity rozvíjející talent a schopnosti dětí. Praha poskytla na tuto pomoc městským částem dotaci pro letošní rok ve výši 266 milionů korun.

Milostivé léto

Praha připravila informace pro ty, kteří chtějí využít možnosti oddlužení – zbavení se dluhů vůči veřejnoprávním institucím v rámci Milostivého léta II. Koho se Milostivé léto týká, jak postupovat i kde případně hledat další pomoc z dluhové pasti.

Úspora energií

Jak ušetřit náklady na stále rostoucích cenách energií v domácnosti? Tipy a praktické rady připravilo město společně s odborníky. K dispozici je také poradenská Energolinka, kam se Pražané mohou obrátit v situaci, kdy nemají na zaplacení úhrady energií, nebo s dotazy v souvislosti s aktuální energetickou situací. Bydlení Tato oblast pomoci je určena pro ty, kteří potřebují pomoci či poradit při řešení své bytové situace, hrozí jim ztráta stávajícího bydlení či hledají nejúčinnější řešení bytové nouze.  Postupně budou přibývat další opatření.

Balíček pomoci Pražanům je v celkovém objemu připraven ve výši téměř jedné miliardy. Střední školy obdrží finance napřímo od svého zřizovatele. Připravena je pomoc formou doplatku na příspěvek na bydlení prostřednictvím Sociálního nadačního fondu nebo příspěvek na úhradu sociálních služeb. Průběžně se bude řešit navýšení příspěvků pro starobní důchodce, invalidní důchodce, osoby pečující o invalidní důchodce, samostatně žijící osoby, případně pro další chudobou ohrožené skupiny Pražanů.

Jak se vyvíjela cena energie

EnergieEnergie|Pexels