Jednání s církvemi krachla. ČSSD jde dál

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Sociální demokracie chce stůj co stůj změkčit dohodu státu s církvemi o majetkovém vyrovnání, tedy alespoň částečně splnit své předvolební sliby. Po krachu několikaměsíčních jednání expertní komise ČSSD a ANO s církvemi o úpravě restitucí přišel premiér Bohuslav Sobotka s návrhem na sestavení dalšího, tentokrát vládního týmu. Zatímco ANO se návrhu zásadně nebrání, lidovci jsou proti. Podle nich už prostor pro další pokus není.

Premiér reagoval na slova generálního sekretáře České biskupské konference Tomáše Holuba, podle něhož je pokračování rozhovorů možné pouze na vládní úrovni. Holub vyzval Sobotkův kabinet, aby s církvemi a náboženskými společnostmi zahájil „oficiální jednání o kooperativním modelu další vzájemné spolupráce“.

Ustavení vládního týmu Sobotka navrhne na nejbližším zasedání koaliční rady socialistů, ANO a KDU-ČSL. „Budeme o tom jednat. Obecně bych se některým požadavkům ČSSD nebránil. Každý od státu něco chce a kde na to má stát pořád brát,“ uvedl šéf ANO a ministr financí Andrej Babiš. Dokázal by si například představit zdanění peněžních náhrad pro církve.

Opačný názor zastávají lidovci. „Ke vzniku vládního týmu nevidím důvod, natož pak k naší účasti v něm. Když to nevyjednali stranicky, tak nevím, co si od toho slibují,“ uvedl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Dodal, že se sociální demokracie chytila do vlastní pasti, když navzdory odporu Ústavního soudu slíbila voličům, že církevní restituce zruší.

Sobotka by s církvemi rád dohodl účelové vymezení finančních kompenzací či předkupní právo pro stát na vydávaný nemovitý majetek. Za nutné považuje i dořešení nejasností kolem Pražského hradu. Oproti Babišovi by premiér náhrady nedanil, prý to zatím není aktuální.

Co chce sociální demokracie
ČSSD se snaží hlavně o snížení finančních náhrad za nevydaný majetek ve výši 59 miliard korun. S vyplacením během třiceti let počítá zákon přijatý Nečasovou vládou. Suma se ale může zvýšit o inflaci. ČSSD usiluje o to, aby se církve inflační doložky vzdaly nebo přistoupily na snížení kompenzací o třináct miliard. Podle zákona se bude církvím během sedmnácti let postupně až na nulu snižovat státní příspěvek, který nyní dosahuje zhruba 1,5 miliardy.

Jana Havligerová: Kvůli církvím stát na buben nepřijde