Jiný poskytovatel služeb, jiná cena. Zdravotní pojišťovna opomíjela vyhlášku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Marek Podhora/E15

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra, vyplácela různým poskytovatelům zdravotní péče různé ceny. která se tak neřídila úhradovou vyhláškou. Pracovníci Nejvyššího kontrolního úřadu se zaměřili na hospodaření instituce v letech 2012 až 2014. Zjistili přitom, že ZPMV se úhradovou vyhláškou neřídila v celých 82 procentech případů.

Například za implantování vybraného druhu kardiostimulátoru zaplatila jednomu zdravotnickému zařízení 200 tisíc a jinému 106 tisíc korun. Různé ceny platila pojišťovna také lázeňským zařízením. „Myslíme si, že to křiví trh, ale především je to nespravedlivé. Pojištěnec si nemůže být jistý, že těch sto tisíc korun v jednom zařízení stačí, a zda v tom druhém náhodou nedostane lepší péči,“ řekl České televizi šéf NKÚ Miloslav Kala.

Podle ZPMV tato zjištění nelze brát jako výtku. Podle legislativy se použije úhradová vyhláška jen tehdy, když se pojišťovna na cenách s lékařem nebo nemocnicí individuálně nedomluví. „V dohodnuté ceně se promítá počet provedených operací, složitost případů a dostupnost péče,“ uvedla mluvčí zdravotní pojišťovny Hana Kadečková.

Další problémy našli nejvyšší kontroloři u hospodaření s penězi na provoz pojišťovny. Externímu poradci generálního ředitele organizace vyplatila za dva roky více než 867 tisíc korun za práci, na kterou měla vlastní zaměstnance.

Ozdravné pobyty pro vybrané

ZPMV také vedla ve fondu na prevenci zvláštní „Položku generálního ředitele“. Z té zaplatila například přes milion korun za ozdravné pobyty 44 pojištěnců, kteří by na ně jinak neměli nárok. Byli mezi nimi rovněž někteří členové správní a dozorčí rady pojišťovny.

„Položku generálního ředitele“ stejně jako kritizovanou smlouvu s externím poradcem zdravotní pojišťovna již po obměně vedení zrušila.