Johnovou trafikou padne nepsaná dohoda stran

Radek John

Radek John Zdroj: ctk

Nepsané pravidlo o obsazení postu šéfa branněbezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny opozicí přestane tento týden platit, do čela obou nově vzniklých parlamentních orgánů mají být dosazeni koaliční politici. Důvodem je snaha vládních stran nalézt „odpovídající uplatnění“ pro exministra vnitra a formálního lídra Věcí veřejných Radka Johna. Ten je od jara „pouze“ řadovým poslancem.

„Vždy platilo, že kvůli kontrolní funkci řídil tento výbor opoziční politik. Kdysi to byl například současný premiér Petr Nečas. Nyní bude tato gentlemanská dohoda poprvé porušena. Navíc přijdeme hned o dva výbory,“ řekl deníku E15 dosavadní předseda výboru za ČSSD František Bublan. Pokud jeho strana vyhraje za dva roky volby a sestaví vládu, nebude už podle něj toto pravidlo dodržovat. To hovoří o poměrném zastoupení koalice a opozice ve vedení všech sněmovních výborů.

Podle neoficiálních informací by měl Bublan stanout v čele komise pro stálou kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů, která má začít fungovat od ledna. Socialisté ale trvají na tom, aby nadále řídil výbor dohlížející právě na rezort vnitra a tedy i na policii. „Bez boje se tohoto výboru nevzdáme,“ konstatoval šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc. O obsazení vedoucího místa v „armádním“ výboru, jež má připadnout Janu Vidímovi (ODS), je prý jeho strana ochotna jednat.

I když vládní poslanci rozdělení výboru podpořili, z Johnovy nominace nadšeni nejsou. Řada politiků ODS a také TOP 09 ho považuje za historicky nejhoršího ministra vnitra. „My to alespoň můžeme říkat nahlas, zatímco oni mohou jen skřípat zuby,“ poznamenal Bublan.

Byla to přitom současná koalice, která kvůli úsporám před rokem a půl oba tehdejší výbory spojila. Jako předseda bude John dostávat zhruba o 23 tisíc korun vyšší plat než nyní, na dalších 30 tisíc získá nárok v podobě paušálních náhrad.

Spojení výborů byla chyba, vidí John

„Nešlo o to vytvořit funkci pro mne, ale nefunkční výbor učinit funkčním. Co jsme zažili na poli bezpečnostní problematiky, je vážné a je třeba, aby byl výbor akceschopný,“ řekl minulý týden Radek John s tím, že třicetičlenný výbor nefungoval a současná „katastrofa by se táhla ještě další dva roky“. Šéf véček přiznal, že sloučení výborů byla chyba. „V touze po úsporách jsme spojili něco, co nám praktici říkali, abychom nedělali,“ vysvětlil.