Jourová po letech vysoudila za nezákonnou vazbu 2,7 milionu

Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová

Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová Zdroj: CTK

Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová se dočkala satisfakce. Obvodní soud pro Prahu 2 jí po šesti letech přiznal 2,7 milionu korun za ušlý zisk kvůli její někdejší nezákonné vazbě v souvislosti s kauzou Budišov.

Rozsudek zatím není pravomocný. Soud Jourové již dříve nepravomocně uznal náhradu více než 3,6 milionu korun za ušlý zisk a výdaje na obhajobu v souvislosti se stíháním.

Městský soud ale rozhodnutí zrušil a kauzu obvodnímu soudu vrátil. Původní částka se při současném procesu snížila při dokazovaní zhruba o jeden milion korun.

Spor se týkal výše odměn, které měla Jourová získat jako součást týmu expertů společnosti MWH podílejících se na poradenství v zakázkách na projekty EU v různých zemích, na což měla uzavřenou smlouvu . Někdejší náměstkyně ministra pro místní rozvoj však byla vzata do vazby. Firma nevěděla, co se děje, a smlouvu proto ukončila. V projektu pak byla Jourová nahrazena někým jiným. „Soud vyšel z toho, že je dána příčinná souvislost mezi ušlým ziskem na straně žalobkyně, která nemohla v rámci tohoto projektu působit, neboť byla vzata do vazby,“ vysvětlila soudkyně Lucie Šternová. Za hlavní důkazy soudkyně považovala hlavně znalecké posudky a výpovědi svědků.

Jourová u soudu nebyla

Jourová dnes k soudu nepřišla. Podle jejího advokáta Václava Vlka si soud obstaral všechny důkazy a pečlivě je vyhodnotil, což mu nařídil soud odvolací. „Nemám k tomu co dodat více, než že to je dobré rozhodnutí soudu. Myslím si, že rozsudek obstojí i u odvolacího soudu,“ uvedl Vlk. K soudu nedorazil ani zástupce ministerstva spravedlnosti. „Domnívám se, že jestli bude jednat (ministerstvo) jako pečlivý hospodář, tak se už odvolávat nebude,“ doplnil Vlk. Kriminalisté Jourovou obvinili v říjnu 2006 za to, že údajně přijala od tehdejšího starosty Budišova Ladislava Péti dvoumilionový úplatek za prosazení dotace z evropských fondů na opravu budišovského zámku. Její stíhání bylo v létě 2008 zastaveno s tím, že skutek, pro který byla obviněna, se nestal. Jourová strávila ve vazbě více než měsíc.

Věra Jourová: Složitý zákon korupci nevymýtí

Jourová namočila Paroubka