Jurečka odvolal náměstka ČSSD, který dohlížel na restituce

Ministr zemědělství Marian Jurečka

Ministr zemědělství Marian Jurečka Zdroj: CTK

Náměstek Státního pozemkového úřadu (SPÚ) Vojtěch Weis, který měl na starosti vracení půdy církvím, končí. Odvolala šéfka úřadu Svatava Maradová po souhlasu ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Sociálním demokratům, kteří Weise na úřad vyslali, se odvolání nelíbí.

Weis byl ve funkci od května a podle Maradové nedokázal zvýšit výkonnost na daném úseku, informoval deník Právo. „Bohužel během několikaměsíčního působení nedokázal podniknout žádné systémové kroky tak, aby se zvýšila výkonnost na daném úseku,“ vysvětlila Maradová.

Jurečka: Nemůže se tvářit, že je nedotknutelný

„Na úřad přišel po dohodě s premiérem, po dohodě na koaliční spolupráci. Ale nemůže se tvářit, že když je ze sociální demokracie, že je nedotknutelný,“ komentoval Weisovo odvolání ministr Jurečka. Prý by postupoval stejně i v případě spolustraníka.

Weissovo odvolání způsobilo rozruch ve vládní koalici. ČSSD chtěla mít církevní restituce pod kontrolou, resort zemědělství, který navrácení majetku řeší, však v rámci koaličních jednání získali lidovci. Proto sociální demokraté alespoň dosadili na Státní pozemkový úřad (SPÚ) svého člověka.

Lidovci chtějí urychlit restituce, tvrdí ČSSD

Sociální demokraté nyní tvrdí, že Weissovo odvolání bylo účelové. KDU-ČSL tak tlačí na rychlejší vydávání majetku církvím. Restituce v současné době nabírají zpoždění.“Na postoji KDU-ČSL k naší snaze prodloužit ve sněmovně lhůtu pro kontrolu vydávaného majetku je vidět, že chtějí bránit kontrole a že chtějí celý proces urychlit,“ prohlásil předseda sněmovního ústavního výboru Jeroným Tejc (ČSSD). Vláda by nyní měla SPÚ sledovat, zda Jurečka tento úřad neovlivňuje.