Kalousek: Další škrty jsou v případě prohloubení krize nevyhnutelné

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: CTK/Vondrous Roman

Pokud by v příštím roce česká ekonomika výrazně zpomalila kvůli dopadům celosvětové krize, je třeba se podle Miroslava Kalouska připravit na další úsporná opatření. Deficit státního rozpočtu je totiž potřeba udržet na uzdě za každou cenu, míní ministr financí. To by pak znamenalo „opustit politiku tupých škrtů a zahájit politiku škrtů velmi ostrých,“ řekl Kalousek při přebírání ceny pro nejlepšího ministra financí rozvíjejících se evropských ekonomik ve Washingtonu.

Kalousek podotkl, že v současné situaci nelze skutečný vývoj ekonomiky v příštím roce odhadovat. Uvedl ale, že musí počítat se všemi variantami včetně nepříznivých. „Stanou-li se tyto varianty realitou, vyšší deficit než plánovaných 3,5 procenta není možný,“ vysvětlil ministr nutnost případných zásahů do rozpočtu.

Přijmout podle něj bude nutné kroky na příjmové i výdajové stránce státního rozpočtu. V případě příjmů by podle něj šlo o nepřímé daně, ne o odvody, které nějak zatěžují pracovní místa. V případě výdajů by pak bylo nutné přistoupit k dalším razantním škrtům.

Vláda začíná připouštět snížení odhadu růstu

Premiér Petr Nečas tento týden uvedl, že vláda zřejmě bude muset snížit odhad růstu ekonomiky na příští rok na 1,5 procenta. Dosud počítala s růstem o 2,5 procenta. Stát kvůli menšímu růstu zřejmě bude mít zhruba o 12 miliard korun menší příjmy, než se odhadovalo. Návrh státního rozpočtu počítá se schodkem 105 miliard korun. Kalousek řekl, že by případný výpadek příjmů státního rozpočtu o 12 miliard nebyl ničím, s čím by si zodpovědná vláda neporadila. Zásadní rozhodování v tomto smyslu bude muset vláda podle něj udělat na konci ledna, s lednovou prognózou na rok 2012.

Vývoj růstu HDP Česka (1996-2010)

HDP ČeskoHDP Česko | indexmundi.cz

Zdroj: indexmundi.cz

Odhad růstu české ekonomiky v příštím roce v úterý snížil Mezinárodní měnový fond. V aktualizovaném výhledu světové ekonomiky odhadl růst na 1,8 procenta, zatímco dosud počítal s růstem o 2,9 procenta. Podle analytiků změna prognóz fondu reflektuje zhoršení ekonomických podmínek a zvýšení rizik vyplývajících z dluhové krize v eurozóně.

Odhady růstu českého HDP

Instituce 2012
ČNB 2,2 %
Ministerstvo financí 2,5 %
MMF 1,8 %

Kalousek trvá na posílení rozpočtů menších měst

Kalousek se ve Washingtonu, kde převzal cenu časopisu Emerging Markets pro nejlepšího ministra financí, vyjádřil i k současnému sporu s Nečasem ohledně změny rozpočtového určení daní. Premiér a jeho ODS odmítají Kalouskův návrh, aby menší města z výnosu daní sdílených na jednoho obyvatele dostávala více. Stalo by se tak na úkor Prahy, Brna, Plzně a Ostravy, což ODS odmítá.

„Neexistuje žádný racionální důvod, aby čtyři města měla zvláštní koeficienty, které jim přisuzují větší příjmy, a všechna ostatní města tyto zvláštní příjmy díky nesystémovým koeficientům neměla,“ uvedl Kalousek. Podotkl přitom, že nejde o zásadní spor mezi ním a premiérem. „To je zásadní problém pro více než 6000 měst a obcí v České republice,“ dodal.