Kalousek: Metylalkohol může být až ve třetině uskladněných lahví

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: CTK/Michal Krumphanzl

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) připustil, že by v přibližně třetině lahví, které se momentálně nacházejí v daňových skladech, velkoskladech nebo obchodních řetězcích, mohl být obsažen metylalkohol.

Uvedl to v České televizi, 70 procent tvrdého alkoholu by dle něj mělo být v pořádku. „Aby se nová výroba dostala na trh, musí se rozhýbat současný trh,“ uvedl ministr. Konstatoval, že alkohol může být označen za bezpečný poté, co bude označen rodokmenem podle opatření ministerstva zdravotnictví.

Nově vyrobený alkohol bude označen i novými kolky. Denně se jich vyrobí dva miliony. Generální ředitelství cel už přijalo objednávky na téměř 23 milionů kolků. Obchodníkům, kteří alkohol poctivě zakoupili a museli by ho zlikvidovat, by stát mohl vrátit již zaplacenou daň.

Ve skladech je v současnosti blokováno více než 20 milionů litrů tvrdého alkoholu. Policisté v souvislosti s metanolovou kauzou obvinili v minulých dnech dva lidi z Moravskoslezského kraje z obecného ohrožení.

Otrávenou směs podle policistů namíchali úmyslně a přes distributora alkoholu ze Zlína ji uvedli do oběhu. Hrozí jim 12 až 20 let vězení, případně i výjimečný trest.

Slovenský ministr chce vrátit stažený český alkohol zpět do Česka

Slovenský ministr zemědělství Ľubomír Jahnátek požaduje vrátit zpět do Česka lihoviny, které museli podnikatelé na Slovensku stáhnout z prodeje. V opačném případě by distributoři tohoto alkoholu měli na vlastní náklady nechat zkontrolovat každou láhev pocházející od českých výrobců. Dovozci na Slovensku se proti takovému postupu ohradili, dokážou prý zdokumentovat původ výrobků.