Kalousek navrhl přidat miliardu na sport, památky a sociální věci

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: mediafax

Ministr financí Miroslav Kalousek navrhl ve státním rozpočtu na příští rok převést miliardu korun na podporu sportu, kulturních památek a na sociální projekty. Jak dnes řekl poslancům, jeho návrh reaguje na situaci vzniklou poté, co sněmovna udělila loterijním firmám na příští rok daňové prázdniny, a má proto posílit příjmy uvedených veřejně prospěšných činností.

Podmínkou však je, aby Senát změnil daňovou reformu tak, aby loterijní firmy nemohly svévolně nakládat s částí odvodu z hazardu. Kalousek proto varoval, že pokud v Senátu zvítězí lobby loterijních společností, svůj pozměňovací návrh stáhne.

„Za předpokladu, že Senát zítra opraví tu hrůzu, kterou schválila Poslanecká sněmovna ve prospěch loterijních lobby v zákoně o jednotném inkasním místu, pak budu prosit sněmovnu, aby přijala můj pozměňující návrh, který je součástí dohody se senátory,“ řekl Kalousek na krátkém odpoledním briefingu.

Kalousek řekl, že jeho návrh vzešel z jednání se senátními kluby. Senát totiž bude projednávat daňovou reformu, do které sněmovna při závěrečném hlasování vložila změny ve zpoplatnění hazardu. „Já jsem na žádost pana předsedy vlády jednal se senátními kluby s tím, že jsem jim poskytl veškerou odbornou i technickou pomoc ministerstva financí k tomu, aby mohl být napraven exces, jestli mi dovolíte toto slovo, kterým Poslanecká sněmovna v podstatě udělila daňové prázdniny loterijním společnostem pro rok 2012,“ řekl Kalousek.

Se senátory se proto předběžně dohodl, že v případě, pokud napraví loterijní zákon, navrhne posílení peněz na sport o 800 milionů, na ochranu kulturních památek navrhne přidat 100 milionů korun a dalších 100 milionů korun neziskovým organizacím na zdravotní a sociální služby. Zdroj peněz neupřesnil. „Seškrábali jsme, kde se dalo,“ řekl.

Senát má o loteriích rozhodovat dnes. Podoba rozdělení dvacetiprocentního odvodu z hazardních her zatím není úplně jistá. Sněmovna jej navrhla rozdělit na třetiny mezi sport, obce a veřejně prospěšné účely. Ministerstvo financí prosazuje dohodu, podle níž by si odvody v případě výherních automatů rozdělily obce a stát v poměru 8:2, u odvodů z ostatního hazardu pak v poměru 3:7.