Kalousek: Někteří se nesmířili s řádem demokratického systému

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: profimedia.cz

Nespokojení občané, kteří v posledních dnech demonstrovali zejména v Praze, ale i na dalších místech republiky, neprotestovali proti vládě, ale proti systému jako takovému. V Otázkách Václava Moravce v České televizi to dnes prohlásil ministr financí Miroslav Kalousek.

„Někteří se nesmířili s řádem demokratického systému a sní o nějakých lepších zítřcích,“ uvedl Kalousek. Podle Michala Haška z ČSSD lidem dochází dech. To co zažívají lidé za posledních šest let, nemá obdoby,“ Hašek. „Jsou potřeba reformy, ale spravedlivé, které nezatíží jen nízko a středněpříjmové skupiny občanů,“ doplnil Hašek.

Podle něj je potřeba odlišovat ty kteří protestují proti parametrům systému a ty, kteří útočí na samotný systém. „Jinak se udržuje sociální smír při šestiprocentním růstu a jinak při propadu ekonomiky,“ nezapomněl ministr financí připomenout období v jakém Česku vládla ČSSD. Jediným důvod proč je teď podle Kalouska TOP 09 ve vládě je konsolidace veřejných rozpočtů. Ministr financí nijak nezpochybňuje právo opozice na vyvolání hlasování o nedůvěře vládě. „Pokud, ale teď ČSSD říká, že lze dělat úsporné kroky bez toho, že by dopadly na občany nemohu s takovým přístupem souhlasit,“ dodal Kalousek.

„Nelišíme se v cíli, ale lišíme se v prostředcích,“ oponoval Hašek. „Zavedl bych například několik pásem daně z příjmů fyzických osob,“ dodal.

Vyšší zdanění bohatých může přinést 4 až 5 miliard

„Pan hejtman říká my bychom nezvýšili DPH, my bychom zavedli progresivní zdanění. Já říkám, že potřebujeme udělat obojí,“ reagoval ministr financí.

Jestliže zavádíme druhou sazbu, ač se mi to nelíbí, a chceme vysokopříjmové dočasně požádat o vyšší příspěvek, navrhujeme zhruba to, co požadovala sociální demokracie,“ uvedl Kalousek. Přínos pro rozpočet z vyššího zdanění bohatých Kalousek odhaduje na 4 až 5 miliardy korun. Daňové 30procentní sazbě mají podléhat příjmy nad strop sociálního pojistného. „O tom, jestli bude sazba 30 nebo 32 procent ještě můžeme diskutovat,“ upřesnil ministr financí. Na firemních daních se nic měnit nemá.

“To, že chce opozice zdanit velké podniky je z její strany ošklivá pokrytecká hra a čirý populismus. Ty velké podniky si peníze navíc stejně vezmou od lidí,“ uzavřel Kalousek.