Kalousek: Rozšiřování programového prohlášení o nové nápady neakceptujeme

Petr Nečas, Miroslav Kalousek

Petr Nečas, Miroslav Kalousek Zdroj: CTK/Roman Vondrous

„Rozšiřování programového prohlášení vlády o nějaké další nápady je věc, kterou neakceptujeme,“ prohlásil ministr financí po jednání s premiérem Petrem Nečasem o řešení vládní krize. Rezive programového prohlášení nesmí podle něj být nic jiného než reflexe rozpočtových úspor.

„Možná je jen revize toho, co vláda z rozpočtových a časových důvodů už nestihne prosadit. Je zřejmé, že z časových důvodů vláda například nestihne zavést odložené školné. Znamená to jen z programového prohlášení korektně a veřejně udělat seznam toho, co nedokážeme z rozpočtových či časových důvodů realizovat. Neznamená to měnit priority vládního programového prohlášení či ho přejednávat,“ doplnil Kalouska Nečas.

ODS včera nabídla Věcem veřejným, které hrozily demisemi svých ministrů, revizi vládního programu a zrušení tří ministerstev. Nejmenší vládní strana návrh přijala a chce dál vyjednávat. Premiér Petr Nečas pokračování koaličního projektu podmiňuje dohodou nad těmito body příští úterý.

„Za klíčovou v úterý považujeme dohodu o rozpočtech pro roky 2013 a 2014, změnou valorizačního schématu pro výpočet důchodů a úpravu DPH,“ prohlásil premiér Petr Nečas. Co se týče rušení ministerstev, primární je redukce agend, tak abychom pouz nepřemalovávali názvy jednotlivých úřadů,“ uvedl Nečas.

„Rušení ministerstev jsme v zásadě připraveni podpořit, za předpokladu, že dojde k úspoře výdajů rozpočtové kapitoly. Nepodpořily bychom tedy takové řešení, kdy by dvě budovy se dvěma cedulkami měly po změně jednu cedulku. Rušení ministerstev znamená rušení rozpočtové kapitoly,“ doplnil premiéra Kalousek.

Na dotaz, zda budou jednání s VV pro TOP 09 lehčí po odchodu rezignaci Tomáše Jarolíma, který na Kalouska podával v různých kauzách trestní oznámení, Kalousek uvedl: „Ten pán, Jarolím, není žádným excesem v té straně, on je takovým viditelným obrazem, je zkrátka z Věcí veřejných. Jenom odpovědnost k rozpočtům je to, co nás u jednacího stolu udrží.“