Kalousek se mě ptal, jestli jsme všichni z VV takoví debilové, řekla Kočí u soudu

Kristýna Kočí

Kristýna Kočí Zdroj: ctk

Trestní senát zabývající se kauzou údajné korupce ve vládní straně Věci veřejné (VV) dnes znovu vyslechl poslankyni Kristýnu Kočí. Vrátil se k nahrávce nedávno zveřejněné VV, na které Kočí hovořila o přípravě vnitrostranického puče s ministrem pro místní rozvoj Kamilem Jankovským (VV). Kočí se bývalému stranickému kolegovi omluvila, nenahrávala ho prý vědomě. Ani s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) prý nejednala o žádné nabídce, jak tvrdila na nahrávce.

Kalouska prý Kočí potkala o pauze mezi koaličními jednáními. Mezi řečí jí údajně řekl, že to už nejde a zda jsou ve VV „takoví debilové“. Prý nechápe, proč je ve VV a proč nejde do TOP 09. Kočí to prý nebrala vážně, v autě, kde vznikla nahrávka, ale věc v opilosti nadsadila. Ve skutečnosti prý Kalouskova slova brala jako lichotku.

Před soudem mimo jiné také uvedla, že jí Bárta prozradil jméno současného policejního prezidenta den před tím, než byl Petr Lessy na místo vybrán.

Škárka: Proč VV nezveřejnily, že Bárta "umí Klause" ?

Škárka Kočí u soudu podpořil, když uvedl, že nahrávku zveřejnily VV účelově a pouze částečně. Ptal se, proč například VV nezveřejnily část záznamu, na kterém Bárta mluví o tom, že „umí Klause“, tedy že má velmi dobré vztahy s prezidentem.

Jako první dnes před Obvodní soud pro Prahu 5 předstoupil místopředseda plzeňské ODS Roman Jurečko. Odpovídal především na otázky ke svému vztahu k plzeňskému klubu VV. Uvedl, že byl standardní a stejný jako k organizacím jiných stran. Se Škárkou ho prý seznámil Bárta, kterého poznal přes lidi spojené s pražskou ODS ještě před tím, než se VV dostaly do sněmovny. Odmítl tvrzení poslance VV Michala Babáka, že měl být zapojen do puče uvnitř strany. Bárta ale tvrdí, že do loňské přípravy vnitrostranického převratu byl Jurečko zapojen, a to aktivně. Prý se ještě dříve zmiňoval některým sociálním demokratům, že se bude měnit vedení VV.

Proces pokračuje v den, kdy budou zástupci VV jednat s premiérem Petrem Nečasem (ODS) o podmínkách zachování současné vlády. Nečas dal VV na dohodu čas do úterý 10. dubna, shodný postoj zaujala třetí koaliční strana TOP 09. VV vyhrotily situaci ve vládní koalici právě po nedávném zveřejnění nahrávky rozhovoru Kočí s Jankovským.

Bárta se podle obžaloby snažil uplatit Škárku a Kočí koncem loňského března. Kočí dal údajně půl milionu korun. Chtěl tak prý posílit svůj vliv ve straně a požadoval po Kočí, aby vedla poslance VV k loajalitě a kriticky proti němu nevystupovala. Škárkovi pak dal údajně 170 tisíc korun s tím, že za to má prosazovat jeho zájmy v plzeňské organizaci VV.

Škárka prý úplatek vzal a část použil. Oba muži obžalobu odmítli. Bárta tvrdí, že šlo jen o půjčky. Kočí se Škárkou prý lžou, snažili se ho svým nařčením zdiskreditovat a pokoušeli se o stranický puč. Škárka se zase hájí tím, že si peníze nechat nechtěl.

Kočí soudu dříve řekla, že obálku s penězi dala ihned do advokátní úschovy a sepsala prohlášení, že o půl milionu korun od Bárty nemá zájem.

Rozsudek by mohl podle předběžné dohody soudce se zúčastněným stranami padnout příští pátek, tedy 13. dubna.