Kalousek v. Lessy: Kdo lže?

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: CTK - Michal Krumphanzl

Ministr financí Miroslav Kalousek a policejní prezident Petr Lessy podávají zcela odlišné výklady toho, o čem mluvili ve svém telefonickém hovoru, v němž měl podle Lessyho ministr kvůli kauze CASA vyhrožovat policii. Kalousek tvrdí, že během telefonátu se mluvilo o nákupu nových policejních vozů VW Passat. Na průběh hovoru má prý dokonce dva svědky. "O ničem takovém nevím," kontroval Lessy. Někteří poslanci už tak oba muže vyzývají, aby podstoupili výslech na detektoru lži.

„Během posledních 14 dní jsem se stal terčem tří brutálních policejních útoků,“ prohlásil Kalousek na jednání bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny. Zopakoval, že podá podnět na Generální inspekci bezpečnostních sborů. Na ní se chce obrátit i ministr vnitra Jan Kubice.

O co mělo jít v telefonátu mezi Lessym a Kalouskem? Čtěte zde:

Lessy: Kalousek kvůli kauze CASA zastrašoval policii

Kalousek uvedl, že může obsah telefonátů s Lessym doložit několika svědectvími. Během telefonátů s ním totiž prý jeli v autě dva kolegové. Podle ministra spolu oba hovořili nejen o Kalouskově telefonátu s vyšetřovatelem kauzy CASA Jiřím Mazánkem, ale také o možnosti nákupu 20 nových vozů Volkswagen Passat pro policii. Ministr podotkl, že není obvyklé, aby musel ten, kdo nic neudělal, dokazovat svou nevinu.

Lessy ministrovu verzi průběhu rozhovoru odmítl. Zopakoval, že Kalousek mu volal 4. července odpoledne. Potvrdil, že spolu mluvili o telefonátu Kalouska s Mazánkem. Podle Lessyho ministr tvrdil, že někdo jeho mobilní telefon zneužil, protože on vyšetřovateli nepsal SMS zprávu, aby mu zavolal.

V následných telefonátech byl Kalouskův tón smířlivější a během posledního hovoru Lessyho prý ministr požádal, aby oba na předchozí hovory zapomněli. Lessy dodal, že nemůže obsah telefonátů doložit, ale je ochoten se podrobit vyšetření na detektoru lži. Lessy zopakoval, že si hovor s Kalouskem nenahrával. „Jediná moje možná obrana je, že jsem ochoten podstoupit fyziodetekční vyšetření na to, jestli jsem mluvil pravdu, nemám s tímto vyšetřením absolutně žádný problém,“ řekl. Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc k tomu podotkl, že vyšetření na detektoru lži by měl podstoupit i ministr Kalousek.

Policejní prezident také odmítl, že na ministerstvu financí o policejních passatech jednal naposledy před rokem a nyní policie o žádné další vozy tohoto typu nežádá.

„Nemůžeme rozhodnout, kdo má pravdu,“ souhlasil s Kalouskem exministr vnitra František Bublan (ČSSD). Situace podle něj ale silně ohrožuje důvěru v policii.

Premiér Petr Nečas Lessymu včera vytkl, že s informací o telefonátu s Kalouskem nepřišel dříve. Policejní prezident to vysvětlil pracovní zaneprázdněností. Dodal, že neměl povinnost o rozhovoru s ministrem vyhotovit jakýkoli záznam.

Bezpečnostní výbor se na závěr svého jednání usnesl, že Kalousek by měl odstoupit. Jeho stanovisko ovšem není pro premiéra závazné.