Kauza České pošty: dva obvinění jsou ve vazbě, je tu prý riziko útěku

Česká pošta, ilustrační foto

Česká pošta, ilustrační foto Zdroj: Euro - Martin Pinkas

Okresní soud Plzeň - sever poslal do vazby dva obviněné v kauze České pošty. Existují totiž obavy, že by mohli ovlivňovat svědky nebo utéct do zahraničí. Třetí návrh na vazbu však soudce zamítl. Serveru Aktuálně.cz to řekl dozorující státní zástupce Zdeněk Matula.

Zbylých šest lidí, o nichž páteční soud nejednal, již bylo propuštěno. Policie obvinila celkem devět lidí z údajných manipulací se stavebními zakázkami.

Státní zástupce navrhoval vazbu celkem pro tři z devíti lidí, které policie ve středu obvinila kvůli údajné manipulaci se stavebními zakázkami souvisejícími s Českou poštou. Důvodem byly obavy z ovlivňování svědků, u dvou z nich také z útěku. Verdikt plzeňského soudu nakonec padl až o půlnoci.

„Soud vyhověl dvěma mým návrhům, kdy jsem u obviněných požadoval koluzní a útěkovou vazbu. U obviněného, u kterého jsem požadoval jen koluzní vazbu, neshledal tuto obavu,“ řekl státní zástupce. Bližší informace o obviněných nesdělil. „Žádné další informace v současné fázi řízení poskytovány nebudou,“ uvedl.

Policie ve středu zasahovala ve dvou pražských objektech České pošty, v budově hlavní pošty v Jindřišské ulici v Praze 1 a v bývalé centrále v Olšanské ulici na Žižkově. Obvinění, kteří údajně jednali jako organizovaná skupina, jsou prý podezřelí ze zvýhodnění při veřejné zakázce a podplacení.