Kauza Diag Human: Exprezident Hospodářské komory vysoudil přes tři miliony

Exprezident Hospodářské komory Petr Kužel

Exprezident Hospodářské komory Petr Kužel Zdroj: Profimedia.cz

Kauza Diag Human - spor mezi českým státem a firmou Diag Human ohledně státní zakázky na obchod s krevní plazmou.
Josef Šťáva, Zakladatel společnosti Diag Human
3
Fotogalerie

První z trojice rozhodců v kauze Diag Human uspěl u soudu ve sporu se státem kvůli nevyplacení odměny za rozhodování v případu. Obvodní soud pro Prahu 2 přiznal bývalému prezidentovi Hospodářské komory Petru Kuželovi přes tři miliony korun. Verdikt zatím není pravomocný. Píše to server Seznam.cz. O peníze se soudí i Milan Kindl a Jiří Schwarz, všichni žalují ministerstvo zdravotnictví.

"Je velmi pozitivní, že soud vyhověl mé žalobě. Je zcela standardní, že za odvedenou práci by mělo být zaplaceno," řekl Seznamu Kužel. Rozhodnutí potvrdila Seznamu také mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Marcela Pröllerová. "Žalobě bylo vyhověno," uvedla. Rozhodci žalobu podali, protože hrozilo uplynutí doby, do které jim měla vláda peníze schválit.

"Jedná se o rozhodnutí soudu prvního stupně, není pravomocné a ministerstvu ještě nebylo doručeno písemné vyhotovení rozsudku. Z tohoto důvodu se nemůže k rozsudku ani vyjádřit," sdělila serveru mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Další rozhodce, Jiří Schwarz, podal žalobu před rokem. Nárokoval si tři miliony korun, na které čekal dva roky. Proti vyplacení peněz rozhodcům se stavělo ministerstvo financí, podle kterého má být dohodnutá odměna půlmilionová. Podle Seznam.cz Schwarzovi soud žalobu zamítl. Má však stále šanci, že uspěje u odvolacího soudu.

Firma Diag Human se s Českem řadu let soudila kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou. Stát od poloviny roku 2013 tvrdí, že arbitráž o miliardy korun definitivně vyhrál. Trojice rozhodců vydala usnesení, jímž arbitráž zastavila. Usnesení odůvodnila tak, že věc už byla rozhodnuta v roce 2002, kdy stát firmě vyplatil 326 milionů za poškození dobrého jména, takže všechna následující rozhodnutí ve věci nemají žádné právní účinky.

Rozhodci Schwarz, Kindl a Kužel poslali loni v květnu členům vlády dopis, ve kterém uvedli, že se na zaplacení odměny dohodli s bývalým ministrem zdravotnictví Martinem Holcátem. Podle ministerstva měli dostat celkově 18,5 milionu, polovinu z toho od státu. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) s vyplacením peněz souhlasil, proti byli ale další členové vlády z hnutí ANO.

Proti vyplacení milionové odměny se stavělo ministerstvo financí. Upozorňovalo na to, že se už před 20 lety dohodla odměna pro rozhodce 500.000 korun. Na ní se do roku 2008 nic neměnilo. Teprve až o rok později a pak znovu v roce 2013 rozhodci napsali zástupcům společnosti Diag Human a státu, že by chtěli odměnu deset milionů korun pro každého, celkem tedy 30 milionů.