Kauza H-System: Smetka má šanci na propuštění z vězení

Bývalý šéf představenstva H-Systemu Petr Smetka

Bývalý šéf představenstva H-Systemu Petr Smetka Zdroj: CTK/Michal Kamaryt

Obvodní soud pro Prahu 4 zatím nepravomocně rozhodl o podmíněném propuštění strůjce miliardového podvodu v kauze H-System Petra Smetky z vězení. Státní zastupitelství si proti rozhodnutí může podat stížnost. Informaci potvrdil místopředseda soudu Jaroslav Pytloun. Právnička Hana Marvanová již chystá stížnost.

„Petr Smetka je zatím stále ve vězení,“ uvedla pro E15.cz mluvčí Vězeňské služby Markéta Prunerová. Pokud se ale státní zástupce do pondělí neodvolá, Petr Smetka může jít domů.

Smetka dostal v roce 2004 dvanáctiletý trest vězení. V kauze H-System přišlo nejméně 1095 lidí o více než 980 milionů korun. Soudy Smetku označily za hlavní postavu rozsáhlého podvodu spojeného s projektem levného bydlení.

Marvanová: Je to neuvěřitelný skandál

„Je to neuvěřitelný skandál, soud je povinen přihlédnout k tomu, zda odsouzený alespoň částečně uhradil škodu, kterou způsobil. Petr Smetka přitom za celou dobu nikomu z poškozených nezaplatil ani korunu a navíc cíleně vyvádí svůj majetek ze svého vlastnictví, aby na něj poškození nedosáhli. Soud má přitom podle zákona povinnost poškozené kontaktovat s dotazem, zda jim odsouzený škodu uhradil, což soud neudělal. Soud má zároveň povinnost vyžádat si spis nadřízeného, tedy městského soudu, což rovněž neudělal,“ říká k případu právnička Hana Marvanová, která zastupovala klienty zkrachovalého H-Systému.

Pytloun uvedl, že soud rozhodl o sedmileté zkušební době s dohledem probační a mediační služby a uložil Smetkovi povinnost platit způsobenou škodu. „Není to ještě v právní moci,“ upozornil Pytloun s tím, že státní zastupitelství může do pondělí podat stížnost. „Budu podávat stížnost žalobci, ministerstvu spravedlnosti i vězeňské službě,“ dodává Marvanová

Po založení H-Systemu v roce 1993 a po reklamní kampani společnost uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Zaplatili za ně v průměru milion korun. Na podzim 1997 ale H-System zkrachoval. Firma stihla dokončit jen 34 rodinných domů. Majoritní akcionář H-Systemu Smetka podle soudů převáděl peníze na jiné společnosti.