Kauza Sazka nekončí - spořitelna žaluje nového majitele i správce Cupku

Sazka

Sazka Zdroj: Michael Tomes, E15

Česká spořitelna zažalovala společnost Sázková kancelář, která je novým vlastníkem Sazky, a insolvenčního správce Josefa Cupku ohledně smlouvy o prodeji loterijní firmy. Česká spořitelna, která má vůči Sazce zajištěnou pohledávku zhruba 216 milionů korun, současně vyjádřila pochybnosti o nestrannosti soudce Jaromíra Harmacha, který vedl insolvenční řízení se Sazkou.

„Postupovali jsme v souladu s insolvenčním zákonem a také v souladu se schválenými podmínkami výběrového řízení, jež schválila vedle všech ostatních členů věřitelského výboru také Česká spořitelna. Proto nás žaloba ze strany spořitelny překvapuje,“ reagovala Cupkova mluvčí Lenka Tichá. Ze stejného důvodu považuje žalobu za bezpředmětnou KKCG. „Je to pouze další krok ve spojenectví ČS a Penty ve snaze zabránit oživení Sazky a tím silné konkurenci loterijní firmy Fortuna,“ řekl mluvčí KKCG Dan Plovajko. Fortunu vlastní Penta.

Spořitelna v žalobě opakovaně poukazuje na proces insolvenčního řízení. Žaloba stojí na třech hlavních bodech. Zaprvé měl podle ČS správce povinnost při prodeji Sazky přihlédnout k vyšší nabídce, což prý neučinil. Zadruhé poukazuje na proces schválení vítěze tendru. Podle ČS je v rozporu s insolvenčním zákonem, aby subjekty jednoznačně spřízněné s kupujícím a které jsou členy věřitelského výboru, samy hlasovaly o prodeji společnosti. Zatřetí ČS uvádí, že výsledek její žaloby bude mít precedenční charakter, neboť soudy budou muset vyřešit základní otázky, které se týkají a ještě budou týkat dalších velkých i malých insolvenčních řízení.

Česká spořitelna již koncem září navrhla soudu zrušení výběrového řízení a vyhlášení nového. Městský soud v Praze ale žádosti nevyhověl a schválil její prodej společné firmě skupin PPF a KKCG.

Spořitelna svůj tehdejší požadavek na zrušení tendru odůvodnila možným zpochybněním platnosti právních úkonů správce při zpeněžení majetku Sazky. Schválení smlouvy o prodeji společné firmě PPF a KKCG pouze věřitelským výborem by prý nemuselo být platné, protože žádný z jeho členských věřitelů, mezi něž PPF a KKCG patří, nesmí hlasovat ve vlastní věci nebo ve věci osoby blízké, která s ním tvoří koncern.

Firma Sázková kancelář kontrolovaná společnostmi PPF a KKCG podepsala s insolvenčním správcem Cupkou poslední dokumenty, které jí umožňují Sazku oficiálně převzít, 1. listopadu. Generálním ředitelem Sazky se stal Kamil Ziegler, předsedou představenstva Tomáš Rybáček, oba z PPF.

Spořitelna ihned poté upozornila na nedostatky znaleckého posudku při prodeji loterijní firmy. Celková hodnota Sazky byla podle ČS kvůli početní chybě při prodeji podhodnocená o 1,3 miliardy korun. Správná výše hodnoty společnosti je prý asi 4,9 miliardy korun. Za nejvýznamnější nedostatek považuje ČS chybu ve výpočetním ocenění provozní části Sazky.

Společný podnik PPF a KKCG Sázková kancelář získal Sazku ve výběrovém řízení. Za Sazku nabídl nejvyšší částku 3,81 miliardy Kč. Skupina Penta, která se tendru kvůli jeho údajné nezákonnosti nezúčastnila a mimo soutěž nabídla za Sazku pět miliard korun, podala žalobu na neplatnost této smlouvy. Ta ale nemá odkladný účinek.