Kdo místo Hušáka? ČSTV zatím netuší

Sazka

Sazka

Český svaz tělesné výchovy (ČSTV), který je majoritním akcionářem Sazky, se zatím nedohodl s menšinovými akcionáři na konkrétních jménech kandidátů do představenstva loterijní společnosti. Dnes to řekl šéf ČSTV Pavel Kořan s tím, že dohodu očekává před zítřejší valnou hromadou Sazky, kde se bude volit nové představenstvo včetně předsedy a místopředsedy. ČSTV již dříve oznámil, že pokud dosavadní předseda představenstva Aleš Hušák do té doby nerezignuje na svou funkci, prosadí jeho odvolání.

Na programu valné hromady bude také jmenování generálního ředitele Sazky. Podle Kořana nebude zřejmě funkce generálního ředitele jako v posledních 15 letech spojena s funkcí předsedy představenstva. Do něj ČSTV navrhuje místopředsedu ČSTV Vladimíra Šimíčka, člena výkonného výboru a předsedu Asociace extrémních sportů Marka Hájka a o třetím kandidátovi ještě jedná s Českým olympijským výborem.

ČSTV navrhuje svého člena výkonného výboru Zdeňka Kubce, ČOV zase svého finančního ředitele Jiřího Kynose. ČSTV podle deníku Dnes nesouhlasí s nominací bývalého místopředsedy představenstva Sazky Romana Ječmínka do představenstva.

Pravomoci představenstva v Sazce budou zřejmě i po jeho novém ustavení značně omezeny. Po vyhlášení konkurzu totiž většina pravomocí představenstva i generálního ředitele přešla na insolvenčního správce Josefa Cupku. „V konkurzu má představenstvo jen minimální pravomoci, neboť právo nakládat s veškerým majetkem společnosti přechází jeho prohlášením na insolvenčního správce. Pokud konkurz odvolací soud zruší, přejde dispoziční právo k majetku společnosti zpět na představenstvo. To ale toto právo smí vykonávat jen s určitým omezením,“ uvedl Jan Procházka z advokátní kanceláře Ambruz & Dark.

V dozorčí radě Sazky zasedají zástupci sportovních svazů, jejím předsedou je Kořan. V původně sedmičlenném představenstvu Sazky zůstal už jen jeho předseda Hušák, ostatních šest členů z něj postupně odstoupilo.