Kdo za Kocourka? Nečas už jednal s Doktorem

Michal Doktor

Michal Doktor Zdroj: E15

Michal Doktor, Zbyněk Stanjura, Martin Říman. To jsou zatím nejvíce skloňovaná jména, která by mohla nahradit odstupujícícho ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka. Zatím nejpravděpodobněji se jeví právě poslanec a ekonomický expert ODS Doktor, s kterým už o vládním angažmá premiér Petr Nečas mluvil.

Doktor dnes potvrdil, že s Nečasem o vedení ministerstva průmyslu a obchodu hovořil. „Pan premiér i má rodina mou odpověď zná,“ řekl. Další schůzka s předsedou vlády kvůli této věci už zřejmě následovat nebude, dodal. „S panem premiérem jsme probrali vše, co je potřebné vyhodnotit, a ta rozvaha je tím uzavřena, ta volba už je jenom na panu premiérovi a já to naprosto respektuji,“ řekl ČTK Doktor.

Média i poslanci ODS zmiňovali mezi možnými nástupci Kocourka také předsedu poslanců ODS Zbyňka Stanjuru či někdejšího ministru průmyslu Martina Římana. Stanjura dnes nechtěl komentovat, zda s Nečasem o vstupu do vlády jednal. „Pan premiér má ústavní právo jmenovat ministra, nic víc, nic méně k tomu říkat nebudu,“ řekl.

Nečas přinese prezidentu Václavu Klausovi demisi ministra Kocourka na Pražský hrad v pondělí v 11 hodin. Zatím ale není jisté, zda už tam Klausovi jméno nového ministra průmyslu předloží.

Kocourkovu rezignaci přijal premiér ve středu poté, co ministr vysvětlil svou finanční transakci se společností Key Investments v roce 2008 snahou „odklonit“ rodinné finance tak, aby se jich netýkalo jeho tehdejší rozvodové řízení. Na účtu jeho matky se tehdy objevily dluhopisy, které při prodeji vynesly přes 16 milionů korun. Jeho odchod po nepodařené tiskové konferenci, kde věc vysvětloval, pak začali žádat i politici vládní koalice a jeho vlastní ODS.