Kladruby mají v boji o dotaci osm soupeřů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Do aktuálního kola výzvy o dotace z Integrovaného operačního programu ministerstva kultury se přihlásilo devět projektů včetně toho zřejmě nejvíce medializovaného, projektu na rekonstrukci ze značné části zchátralého hřebčína v Kladrubech, který je Národní kulturní památkou.

Lhůta pro podání žádosti o dotace skončila 30. prosince. Ministerstvo v aktuální výzvě rozdělí 666,9 milionu korun. O příjemcích dotace by mělo rozhodnout zhruba v březnu tak, aby projekty stihly ještě letošní stavební sezonu, řekl deníku E15 mluvčí úřadu Stanislav Brunclík.

Které další projekty mimo toho kladrubského se o dotace ucházejí, ministerstvo neuvedlo. „Praxe je taková, že než se projekty dostanou k expertnímu posouzení, tak je nezveřejňujeme. Jde o postup projednaný s koordinátorem těchto programů, tedy s ministerstvem pro místní rozvoj,“ podotkl Brunclík.

Výše alokace v aktuální výzvě je tak více než dvojnásobná než předpokládaná cena rekonstrukce hřebčína. K objektům, kterých se případná rekonstrukce týká, patří zejména budova zámku, kostela, všechny stáje včetně plemenných hřebců či porodny a další přilehlé objekty. Na každý takový objekt má hřebčín zpracovánu vlastní projektovou dokumentaci, neboť stav jednotlivých budov se dost liší.

Ani ředitel hřebčína Jan Höck nemá zatím informace o tom, se kterými projekty se Kladruby o dotace utkají. „Ministerstvo nám jen oznámilo, že projekt nyní prochází kontrolou po formální stránce a pak to budou posuzovat po stránce odborné. Věříme, že je náš projekt natolik kvalitní, že bude posouzen kladně,“ řekl deníku E15 Höck.