Klaus: Chci záruky, že církevní restituce neprolomí hranici 1948

Církev

Církev

Prezident Václav Klaus žádá od premiéra Petra Nečase (ODS) osobní garanci toho, že chystané majetkové vyrovnání s církvemi neprolomí restituční hranici 25. února 1948. Znepokojují ho prý obavy občanů i právních odborníků z takového vývoje. Záruka premiéra bude podle Klause zásadní pro to, aby zákon případně podepsal. Klaus to uvedl v dopise, který adresoval Nečasovi a místopředsedům vlády Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09) a Karolíně Peake (LIDEM).

„Velmi mne znepokojují obavy řady občanů i právních odborníků z možného prolomení restituční hranice 25. února 1948 zákonem o církevních restitucích. Předpokládám, vážený pane předsedo, že vládní koalice, na jejímž půdorysu sestavená vláda zákon připravila a která jej v parlamentu prosazuje, si je těchto věcí dobře vědoma,“ uvedl Klaus.

Pokud by zákon prolomil restituční hranici 25. února 1948, daleko by podle Klause přesáhl problematiku narovnání vztahů mezi státem a církvemi. „Stal by se precedentem s těžko předvídatelnými důsledky pro majetkové nároky třetích osob z naší země i ze zahraničí vůči našemu státu,“ napsal Nečasovi.

Klaus v dopise také připomněl, že otázku majetkových poměrů v Česku, jak se utvářely po druhé světové válce, považoval vždy jako premiér i předseda vlády za zásadní. „Ve dvoustranných vztazích s našimi sousedy i v závažných mezinárodních otázkách současnosti (např. lisabonská smlouva) jsem zajištění a ošetření této priority věnoval prvořadou pozornost,“ uvedl.

Nečas dnes potvrdil, že dopis dostal. Své stanovisko chce ale prý sdělit až poté, co se seznámí s jeho obsahem. Zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi označuje Nečasova vláda za jeden ze svých klíčových návrhů. Ve sněmovně už jednou těsně uspěl. Vrátil ho ale levicový Senát. K jeho prosazení nyní vláda potřebuje 101 hlasů. Kritika návrh přitom zaznívá i z Nečasovy ODS. Sněmovna by o vyrovnání s církvemi měla rozhodovat už na schůzi, která začíná v úterý.