Klaus nepodepsal církevní restituce, zákon přesto platí

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: CTK

Zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi bude platit. Prezident Václav Klaus jej nevetoval, ale ani nepodepsal. Jde o výraz mé distance od předlohy, uvedl ve zdůvodnění, které poskytl prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

Sněmovna církevní restituce schválila osmého listopadu. Koalice je prosadila přes odpor opozice a veto levicového Senátu.

ČSSD před časem prezidenta vyzvala, aby normu vetoval. Socialisté připraví ústavní stížnost, kterou bude strana schopna podat ve chvíli, kdy restituční zákon vyjde ve sbírce, reagoval na prezidentovo rozhodnutí předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

„Jsme zklamáni z toho, že prezident republiky nevyužil této možnosti zatáhnout za záchrannou brzdu a vrátit zákon k novému hlasování v Poslanecké sněmovně,“ řekl Sobotka. Sociální demokracie podle něj považuje zákon za nespravedlivý a předražený.

Podle generálního sekretáře České biskupské konference Tomáše Holuba je schválení zákona „dobrá zpráva pro všechny“. Obcím přestane bránit v územním rozvoji blokační paragraf, lidé nebudou muset církve platit ze svých daní a církve budou mít finančí prostředky na zajišťování sociálních služeb a církevního školství, vysvětlil.

„Přijatý zákon dává jasný základ k dobrým vztahům mezi církvemi a státem. Vždy jsem zdůrazňoval kooperační model, tedy vzájemnou spolupráci, která už v mnoha směrech existuje - nemocnice, školy, armáda, policie- a teď bude moci být posílena,“ reagoval na Facebooku kardinál Dominik Duka.