Klaus: Očekávání od vstupu do EU se nenaplnila, úspěch je na nás samotných

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: CTK

Prezident Václav Klaus začal novoroční projev připomínkou svého zesnulého předchůdce Václava Havla. Pak zhodnotil vyhlídky Česka v roce 2012. Podle Klause nebude letošek patřit k nejlehčím, přesto není třeba se bát zásadních zvratů. Česko je na tom v mnohém lépe než evropští sousedé, uvedl Klaus. Největší nebezpečí vidí Klaus v nerealistických očekáváních, která se týkají členství v EU a také v přehnaných nárocích, které vedou k nebezpečnému zadlužování. Zásadní je proto pokračování reforem.

„Dvanáctý rok dvacátého prvního století patrně k nejlehčím patřit nebude. Ztrácet klid, elán a odhodlání však nesmíme. Naše republika je politicky i ekonomicky v základních parametrech stabilní,“ řekl k očekáváním spojeným se začínajícím rokem prezident.

Klaus nevyloučil, že se tuzemská ekonomika dostane společně s dalšími evropskými zeměmi do recese. Příčinou možného zpomalení ekonomiky Česka budou podle Klause hlavně vnější. „Důsledky vnějšího neklidu, zejména dluhové krize a chabého růstu v Evropě, byly větší, než jsme očekávali. Řešení obřích dluhů některých evropských států se stále jen odsouvá do nedohledna. Není bohužel vyloučeno, že se v nejbližších měsících problémy některých zemí ještě dále prohloubí a že se Evropa vrátí do recese.“

Česko je na tom ale podle Klause v porovnání s některými jinými evropskými zeměmi relativně dobře. „Nežijeme v zemi, která je v bankrotu, či těsně před ním. Nežijeme v zemi, kde jsou demonstranty zapalovány tisíce aut a demolovány stovky výloh obchodů. Nežijeme v zemi, kde narůstají problémy s množstvím přistěhovalců, kteří svým stylem života narušují základní soudržnost země. Nekrachují u nás banky, stát je nemusí zachraňovat za peníze nás všech,“ pokračoval Klaus.

Přestože se Česko pohybuje v mírně pozitivním trendu, ohrožují ho podle Klause přemrštěná očekávání. „Nerealistická očekávání spojená se vstupem do Evropské unie a se slibovaným přínosem, který měl tento vstup – jaksi sám o sobě – pro nás mít, se nenaplnila. Propast mezi skutečností a těmito nezodpovědně vytvořenými očekáváními dosáhla díky tomu asi největší velikosti za celý polistopadový, již 22 let trvající vývoj,“ podotkl Klaus.

Související nebezpečí vidí prezident v rostoucích nárocích lidí, které není možné ekonomicky zodpovědně splnit a které vedly i k současným problémům evropských států s obrovskými dluhy. Proto je podle Klause nutné v Česku pokračovat v reformním úsilí. „Pokud se nechceme dočkat opravdu bolestivých následků, musí se tyto změny provést co nejrychleji,“ zmínil.

V této souvislosti apeloval na české politiky, aby během letošních kampaní před volbami do krajských zastupitelstev a do Senátu neposilovali trend stále rostoucích přemrštěných nároků nezodpovědnými přísliby. „Předvolební kampaně budou v každém případě významnou informací a pomohou ukázat, kdo a s jakými programy a s jakým stylem politického jednání k voličům přistupuje. Všímejme si toho pozorně,“ obrátil se prezident na občany.

„Není fráze říci, že v naší zemi žije spousta pilných, pracovitých a nadaných lidí. Jsou bezejmenní a širšímu okolí neznámí, protože média o nich nepíší. Právě tito lidé jsou zárukou naší budoucnosti. Dejme jim šanci a zkusme být jako oni. Jen tak bude – přes všechna rizika a možné obtíže – rok 2012 pro každého z nás a pro celou naši Českou republiku rokem dobrým a úspěšným,“ zakončil novoroční projev prezident.