Klaus soud Bárty nehodnotí, podle Kalouska v Evropě nemá obdobu

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: profimedia.cz

Prezident Václav Klaus nebude podle svého mluvčího hodnotit rozhodnutí nezávislého soudu nad Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou. Prezident je však smutný z toho, že se v české politice rozmáhají praktiky, kdy se místo formulace a prosazování myšlenek a hlasování o nich bojuje uplácením, odposlechy, vzájemným udáváním se a soudy. Místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek uvedl, že soudní proces zabývající se děním uvnitř VV nemá v Evropě obdobu.

„Naše soudnictví je na politice nezávislé a žádného politika ani prezidenta nemá poslouchat,“ citoval hlavu státu mluvčí Radim Ochvat. Přesto podle mluvčího prezident považoval za potřebné říci, a je to prý z jeho strany spíše výrok o politice než o soudnictví, že je smutný z praktik, které se v české politice rozmáhají. „Takto se politika dělat nedá,“ tlumočil Klausova slova mluvčí.

Soud hodnotili i představitelé dalších politických stran. „Aby u nějaké parlamentní strany byl v jeden den její dlouholetý předseda a předseda její parlamentní frakce odsouzen za podvod a uplácení, to si myslím, že v historii evropského parlamentarismu nemá obdoby,“ poznamenal Kalousek. Škárka byl předsedou VV od března 2005 do června 2009.

Spolupráce Kalouskovy TOP 09 s Věcmi veřejnými ve vládě a ve sněmovně ale podle ministra s dnešním rozsudkem přímo nesouvisí. „Koaliční spolupráce není založena na vzájemných sympatiích, ale na plnění programu,“ tvrdí.

Nečas čeká, že Bárta splní slib a odejde z politiky

Premiér Petr Nečas (ODS) bere verdikt soudu nad předsedou poslaneckého klubu VV Vítem Bártou na vědomí a čeká, že Bárta splní slib a odejde z politiky. Totéž Nečas očekává od Jaroslava Škárky (nezařazený), i když ten už není koaličním poslancem. Rozsudek nad Bártou podle Nečase neohrožuje naplňování koaličního programu.

ČSSD: Nečas byl měl ukončit koalici s VV

Představitelé sociální demokracie zopakovali svůj dlouhodobý názor, že VV jsou Bártův podnikatelský projekt. Nynější soudní líčení to prý jen potvrdilo. Podle místopředsedy ČSSD Jiřího Dienstbiera by se kabinet měl zabývat návrhem soudu na rozpuštění VV. Nejde o demokratickou politickou stranou, uvedl Dienstbier.

Je poslední chvíle z pohledu zachování politické kultury, aby Nečas a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg ukončili koalici, prohlásil Sobotka. Aktuální je podle něho nabídka ČSSD na rychlé předčasné volby.

Místopředseda ČSSD a sněmovny Lubomír Zaorálek je přesvědčen o tom, že VV nepatří nejen do vlády, ale ani do sněmovny. „Věci veřejné jsou dceřinou společností obchodní společnosti,“ uvedl v narážce na Bártovu bývalou bezpečnostní agenturu ABL. Zaorálek také obvinil nejmenší vládní stranu z neustálého lhaní.

Paroubek: Soud se Škárkou je příklad třídní spravedlnosti

Za příklad třídní spravedlnosti na úrovni Zimbabwe považuje předseda Národních socialistů - levice 21. století (LEV 21) Jiří Paroubek soud s poslancem Jaroslavem Škárkou. Toho plánoval šéf LEV 21 přijmout do své strany.

„Dnes už tedy víme, že ten, kdo oznámí v České republice korupci, bude… odsouzen k nepodmíněnému trestu jako Jaroslav Škárka,“ uvedl. „Tohle je něco skandálního, což řadí českou soudní soustavu někam na úroveň Zimbabwe a podobných zemí. Nemám vůbec slov,“ dodal Paroubek. Srovnání to podle něj snese jedině s „rozhodnutím Rychetského Ústavního soudu, kterým v září 2009 byly protiústavně zrušeny mimořádné volby“. Tehdy jsem to považoval za vybočení, uvedl Paroubek.

„Ten soudce (Jan Šott), který tohleto udělal, myslím si že, v mých očích alespoň, přestává být člověkem, kterého by bylo možné a nutné lidsky a odborně respektovat,“ uzavřel šéf LEV 21.